1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ranskalaiskokit maistelevat savolaiskaviaaria

Joukko ranskalaisia huippukokkeja tutustuu alkuviikon ajan suomalaiseen ruokakulttuuriin. Vierailu alkoi eilen Helsingistä. Tänään tiistaina vieraat käyvät myös Varkaudessa Carelian Caviarin tuotantolaitoksessa.

Kuva: Timo Heikura / Yle

Savolaisella kaviaarinvalmistajalla on jälleenmyyjiä tällä hetkellä Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Singaporessa sekä viimeisimpänä tulokkaana Ranskassa.

Carelian Caviarin myyntijohtaja Markku Pättiniemi tietääkin kertoa, että osalle vierailuun osallistuvista kokeista varkautelaiskaviaari on jo tuttu tuote.

– Tapahtuman avulla saamme tuotteellemme lisää huomiota ja huippukokit tietoisiksi kaviaaristamme. Pääsemme myös kertomaan esimerkiksi tuotantolaitoksemme olosuhteista ja kaviaarimme laadusta.

Pättiniemi kertoo vierailun saaneen useita tukijoita niin yritysmaailmasta kuin julkiselta taholta. Savoon tapahtuma löysi tiensä elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren ja kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan Pohjois-Savon liitolle tekemän yhteistyöehdotuksen myötä.

Pohjois-Savon liiton tiedottaja Jari Sihvonen kertoo liiton lähteneen mukaan mielenkiinnolla. Ranskalaiskokkien saapuminen Varkauteen on hänen mielestään loistava asia savolaiselle ruokakulttuurille.

– Oli tuote mikä tahansa, on tämä rohkaiseva osoitus siitä, että maakunnassa osataan tehdä maailmanluokan tuotteita, Sihvonen summaa.

Suomeen saapuneessa 16-henkisessä ryhmässä on mukana monia ranskalaisia huippukokkeja, yhtenä esimerkkinä Ranskan presidentin pääkokki Guillaume Gomez. Kolmipäiväiseen vierailuun osallistuvat kokit ovat alansa eliittiä, ja useimmilla heistä on hallussaan arvostettu Meilleur Ouvrier de France (MOF) -titteli.

Tapahtuman tarkoituksena on tehdä suomalaista ruokaa tutuksi Ranskassa.

Idean taustalla on suomalaissyntyinen, Ranskassa asuva Jarna Coadic. Hänen toiveenaan on saada ranskalaiset tietoisiksi suomalaisen luonnon antimista sekä auttaa pieniä tuottajia saamaan tuotteitaan Ranskan elintarvikemarkkinoille.