Jalkapallointoilijoiden unelmakesä vaatii istumalihaksia ja aikataulutusta

Torstaina Brasiliassa alkava jalkapallon MM-turnaus pitää lajin ystävät televisioiden ääressä seuraavan kuukauden. Heinolalaiset Antti Heikkinen ja Juha Silvennoinen ovat valmiita nipistämään yöunista, mutta oman jalkapalloseuran johtaminen ja siviilityöt hoidetaan kunnialla.

urheilu
Kaksi miestä istuu.
Erno Laisi / Yle

Heinolalaisen lounasravintolan terassipöydän ääressä istuu kaksi jalkapallon suurkuluttajaa. Edessä oleva kuukausi on kalenterin järjestelyä täynnä. Työt, perhe-elämä, jalkapallon MM-kilpailujen 64 ottelua ja harrastukset pitää saada mahtumaan joustavasti almanakkaan.

– Onneksi kotijoukotkin tykkäävät jalkapalloa katsella, kahden lapsen isä Antti Heikkinen naurahtaa.

– Nojatuoli on kyllä varmaankin paremman puoliskon käytössä, harmittelee Heikkinen pilke silmäkulmassa.

Jalkapallon MM-kilpailut järjestetään neljän vuoden välein. Tälläkään kerralla mukana ei ole Suomea. Siksi Heikkinen ja hänen kaverinsa Juha Silvennoinen eivät lähde Brasiliaan paikan päälle.

– Pelejä katsotaan silti niin paljon kuin vain töiltä ehtii, Silvennoinen vakuuttaa.

Silvennoinen ja Heikkinen haaveilevat lähtevänsä paikan päälle Ranskan EM-kilpailuihin 2016.

– Jos Suomi on mukana kisoissa, kaksikko tarkentaa.

”Mikä tahansa ottelu voi olla superpeli”

Kolmekymppisten kaverusten ensimmäiset muistot jalkapallon MM-kisoista sijoittuvat vuoteen 1994. Yhdysvalloissa järjestetyistä kilpailuista on Heikkisen mieleen jäänyt erityisesti Ruotsin sensaatiomainen yltäminen aina MM-pronssille saakka.

Kisojen loppua ja huipennusta kohden varmasti tulee oltua yhä tiiviimmin television ääressä.

Antti Heikkinen

– Kyllä sen verran pitää naapuria arvostaa. Se oli komea suoritus.

Arki pyörii kuukauden ajan MM-kisojen ympärillä. Lomia ei ole sentään järjestetty niin, että kuukaudeksi olohuoneeseen kammioituminen olisi mahdollista. Yhtään peliä ei löysin perustein silti jätetä katsomatta.

– Minä vietän lomaani nyt ja katson kisoja varsinkin alkupäässä mahdollisimman paljon. Pelillä tai sen panoksella ei ole suurta väliä. Mikä tahansa ottelu voi olla superpeli, Chileä kilpailuiden mahdollisena mustana hevosena pitävä Silvennoinen toteaa.

Heikkisen kesäloma alkaa sopivasti ratkaisupelien aikaan.

– Kisojen loppua ja huipennusta kohden varmasti tulee oltua yhä tiiviimmin television ääressä.

Kaksikko suunnittelee järjestävänsä muutaman yhteisen kisastudioillan, jolloin grilli lämpenee ja televisio on auki.

– Finaalia katsomme varmasti sitten isommalla porukalla.

Ei mitään tavallisia futisfaneja

Heikkinen ja Silvennoinen ovat todella jalkapallokärpäsen puraisemia. Penkkiurheilun ja futismatkailun ohella miehet johtavat heinolalaista jalkapalloseuraa. Union Plaani aloitti toimintansa vuosi sitten. Tällä kaudella kaksikon kasaama joukkue pelaa miesten Kutosta.

Oman joukkueen pelit ja tapahtumat menevät MM-kilpailuidenkin ohi.

Juha Silvennoinen

– Oman joukkueen pelit ja tapahtumat menevät MM-kilpailuidenkin ohi. Toisaalta aikaerosta johtuen pahoja päällekkäisyyksiä ei ole, Union Plaanin puheenjohtaja Heikkinen ja varapuheenjohtaja Silvennoinen tuumaavat muistellessaan oman seuransa pelipäivämääriä.

Liki päivittäin kolmen ottelun päivätahdilla etenevä MM-turnaus on istumalihaksia vaativa urakka. Töissä käyvälle yöllä yhdeltä alkavat pelit saattavat olla liikaa. Univelkaa saattaa silti olla luvassa, kun maailman kuningaslajin parhaat kamppailevat himoitusta pokaalista.

– Jos joku hyvä peli yöllä tulee, niin kyllähän se on väijyttävissä aikaisista aamuista huolimatta, päivätöitä muovialan yrityksessä tekevä Heikkinen naurahtaa.

Vaikka MM-kilpailut ovat vasta edessä, heinolalaiskaksikon futiskesän kohokohta on jo takana päin.

– Oman seuran ensimmäinen kotipeli, jossa paikalla oli liki 300 ihmistä. Se on kova lukema kutosdivarin pelissä, Heikkinen ja Silvennoinen tuumivat.

Argentiina, Englanti vai joku muu?

Jalkapallon suurkuluttajat liputtavat molemmat Belgian puolesta. Nuori ja pitkään yhdessä pelannut joukkue on yllätysvalmis, kaksikko arvelee. Myös Kamerun ja Nigeria saattavat yltää pitkälle. Mestaruuteen asti mikään edellä mainituista ei kuitenkaan heinolalaiskaverusten mukaan yllä.

– ­Argentiina, sanoo Silvennoinen pitkän hiljaisuuden jälkeen mestaruusveikkauksensa.

– Tällä kertaa on sumuisten saarten vuoro. Englanti, Heikkinen sanoo hymyillen tavalla, josta on vaikea päätellä, onko mies tosissaan vai ei.

Muutama asia on kuitenkin varmaa. Kun kisojen finaali pelataan sunnuntaina 13. heinäkuuta, on kokkina siviilityönään toimiva Silvennoinen grillimestarina ja Heikkinen joutuu tyytymään nojatuolin sijasta sohvaan.