1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Liiallinen näytön tuijottaminen voi pilata lapsen silmät

Lapsilla silmän kehitys on vielä kesken, ja myös ympäristötekijät kuten runsas tietokoneiden käyttö vaikuttavat silmämunan kasvuun.

tiede
Tyttö tietokoneella.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Lapsilla, jotka viettävät paljon aikaa näyttöruutujen äärellä eivätkä ulkoile riittävästi, on huomattavasti muita suurempi riski kärsiä myöhemmin likinäköisyydestä. Tulos käy ilmi tuoreesta singaporelaistutkimuksesta, jota siteerasi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

–Tulos on odotettu ja yleisesti tiedetty. Runsaan lähityön, esimerkiksi näyttöpäätteiden lukemisen, on usein raportoitu lisäävän likitaitteisuutta, kommentoi liikennelääketieteen professori, silmätautiopin dosentti Timo Tervo Helsingin yliopistosta. Hän on entinen soveltavan silmälääketieteen professori ja itsekin saanut tutkimuksissaan samankaltaisia tuloksia.

Tervo selittää, että perimmältään on kyse siitä, että lapsen kehittyvä silmä voi kasvaa pituutta. Jos silmä kasvaa liian pitkäksi, seurauksena on likitaitteisuus eli tutummin likinäköisyys: ainoastaan lähelle näkee tarkasti. Ulkoisilla tekijöillä on todennäköisesti jossain määrin vaikutusta silmän pituuskasvuun.

Tervo huomauttaa, että myös geneettiset tekijät vaikuttavat likinäköisyyden riskiin. Hän itse tutki suomalaisia varusmiehiä 2000-luvun puolivälissä, ja havaitsi, että paljon tietokonetyötä tehneiden lisäksi ruskeasilmäiset varusmiehet olivat muita useammin likinäköisiä.

– Vanhempien likitaitteisuus korreloi, lähityön määrä korreloi, tietokonepelaaminen korreloi, Tervo luettelee.

Pikkuvauvat erittäin herkkiä valolle

Alle kuuden kuukauden ikäisten vauvojen silmät ovat Tervon mukaan erityisen herkät, siinä määrin, että valoisina kesäkuukausina syntyneistä lapsista saattaa tulla todennäköisemmin likinäköisiä, jos heitä nukutetaan valossa.

Hänen mukaansa lasten silmien herkkyys laskee nopeasti, mutta silti ainakin puberteetti-ikään saakka ulkoiset ärsykkeet lisäävät likinäköisyyden riskiä.

– Kasvuiässä riski pienenee koko ajan, mutta on olemassa.

Tervolla ei ole tarkkaa tietoa siitä, onko lasten likinäköisyys lisääntynyt Suomessa aivan viime vuosina, mutta trendi vaikuttaisi olevan sen suuntainen.

– Aiheesta on vähän vanhempia tutkimuksia. Monessa muussa maassa likinäköisyys on vähän lisääntynyt, esimerkiksi Norjassa. Mutta nämä ovat pieniä lisäyksiä.

Hänellä ei ole muuta ratkaisua likinäköisyyden torjumiseen kuin lapsen siirtäminen kauemmas ruudusta.

– Olen aina pyrkinyt siirtämään lapsenlapseni kauemmas. Hän katsoo jo filmejä iPadilta. Tähänastisten löydösten perusteella on oletettavaa, että sukupolvi, joka koko ajan katselee videoita iPadilta ja kännykästä jo vauvaiässä, voi tulla aiempia likinäköisemmäksi.

Lue seuraavaksi