Keltaista alppiruusua pitää vielä odottaa

Laukaassa on tehty puutarhakasvien jalostustyötä jo vuosikymmenien ajan. Ansiokkaan jalostustyön takana on puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen, jonka rakkain lajike on nimetty hänen äitinsä mukaan.

Kuva: Ville Airaksinen / Yle

MTT:n kasvintuotannon tutkimusyksikössä, Laukaan Vihtavuoressa, on jalostettu maahamme muun muassa parikymmentä alppiruusulajiketta. Jalostustyötä 70-luvulta lähtien tehnyt puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen on nimennyt rakkaimman alppiruusulajikkeen äitinsä mukaan.

 – Hellikki, äitini nimikkolajike, on aivan upean loisteliaan punainen.

Hellikin tumma väri ei ole Uosukaisen mukaan helpoimmin jalostettavia värejä. Alppiruusujen yleisimpiä värejä ovat lila ja purppura. Nyt yritetään jalostaa keltaista alppiruusua.

– Keltaisen alppiruusun jalostamiseen menee arviolta kymmenkunta vuotta, arvioi Uosukainen.

Kauniita ja kestäviä

Puutarhaneuvos Marjatta Uosukainen ihastui jo opiskeluvuosinaan alppiruusujen maailmaan. Alppiruusujen pariin houkutteli muun muassa se, että ruusuilla on hyvin laaja suku.

– Lajikkeitakin maailmalla jo 10 000, mutta puuttuivat ne talvenkestävät lajikkeet. Sen takia me tarvitsimme kotimaisia, uusia lajikkeita. Ne ovat täällä menestyneet jo vuosikymmeniä.

Kaunis väri ja kestävyys eivät ole aina välttämättä samassa pensaassa.

Marjatta Uosukainen, puutarhaneuvos

Kun alppiruususta oli saatu talvenkestävä, taimistoja piti päästä jatkojalostamaan.

– Kaunis väri ja kestävyys eivät välttämättä ole aina samassa pensaassa.

Uosukaiseen otetaan yhteyttä, kun alppiruusujen kasvattamisessa tarvitaan neuvoja. Vaikka jalostaminen on palkitsevaa, on hänelle tärkeää, että alppiruusut päätyvät eteenpäin. Uosukainen kertoo, että hän kyllä tunnistaa "omat lapsensa".

– Kun kulkee taimimyymälöissä ja huomaa, että tuossa ne alppiruusut nyt on, niin se on se joka palkitsee oikein kunnolla.