Lepakkopönttöjä ja puolukkasorbettia – kainuulaiset valloittavat Helsingin

Kainuulainen mielenlaatu, maistuvat tuotteet ja kulttuuri ovat keskeinen osa karavaania, joka lähtee Kainuusta viikonlopuksi Helsinkiin. Kolmen päivän aikana 100 000 Senaatintorilla käyvää vierasta saavat mahdollisuuden nähdä, kuulla ja maistaa Kainuuta.

Kotimaa
Vesa Hyyryläinen esittelee rakentamaansa lepakonpönttöä.
Antti Kettumäki / Yle

Kainutlaatuinen (siirryt toiseen palveluun) Kainuu Senaatintorilla -tapahtuma on suuri mahdollisuus kaikille osallistuville. Pelkästään yrityksiä mukana torilla on 100, joiden joukossa myös paltamolaisen biologi Vesa Hyyryläisen yritys. Hän on rakentanut pitkin kevättä lepakkopönttöjä, jotka vielä odottavat Helsinkiin lähtöä miehen kotitalon takapihalla.

– Saa nähdä kuinka tällainen pönttö kiinnostaa hesalaisia, pähkäilee Vesa Hyyryläinen.

– Sanoisin tätä enemmän sisäänheittotuotteeksi, jolla herätetään mielenkiinto. Tämähän on täyttä huumoria koko pönttö! Ensijainen tehtäväni on kertoa yhtyeestämme Panleinosta (siirryt toiseen palveluun), jonka kanssa esiinnymme muun muassa kulttuuriratikassa. Mutta kyllä ihmisten tapaaminen ja luonnosta puhuminen kiinnostaa aina.

Tehokkaaksi hyttysansaksi tehty pönttö kerää sisäänsä jopa 30 lepakkoa.

– Tämä on hyvin luonnonmukainen, lepakon käyttämiä koloja matkiva pönttö. Näitä voi laittaa pihapiirin puihin kiinni ja katsella illalla, kuinka lepakot lähtevät iltalennoilleen. Ei tarvitse asettaa terassille savuttavia karkottimia, kun pönttöjen lepakot napsivat itikoita ateriakseen, Hyyryläinen kuvailee.

Sotkamolaista sorbettia Senaatintorilla

Tapahtumaan lähtevät yrittäjät ovat tehneet isoja panostuksia onnistuakseen. Kolme päivää ja Senaatintorin satatuhatta kävijää ovat saaneet sotkamolaisen jäätelöntekijä Sirpa Lukkarin miettimään, mitä tuotteita hän yrityksesnsä repertuaarista ottaa mukaan.

– Puolukka- ja mansikkasorbettia ainakin. Vielä kokeillaan, että saataisiinko tyrnisorbettiakin mukaan.

Sirpa Lukkari hehkuttaa koko Kainuuta tapahtuman alla. Samalla hän lähettää kutsun kaikille, mutta myös yhdelle tietylle.

– Toivoisin, että esimerkiksi Jorma Uotinen tulisi katsomaan Äijät-tanssiryhmää. Tämmösellä me erotumme, eli kainuulaiselle mielenlaadulla ja näillä erilaisille esityksillä, joiden kirjo on laaja.