Kysely: ikäihmiset tarvitsevat yhä enemmän palveluja

Pohjois-Karjalan ikäihmiset tarvitsevat 10 vuoden kuluttua reilusti nykyistä enemmän arjesta selviytymiseen liittyä palveluja, joita ovat muun muassa kodinhoito-, kuljetus- ja hyvinvointipalvelut.

Kotimaa
Siivooja pyyhkii keittiössä uunin kahvaa.
Esa Huuhko / Yle

Pohjoiskarjalaiset ikäihmiset tarvitsevat lähitulevaisuudessa roimasti nykyistä enemmän arjesta selviytymistä helpottavia palveluja.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton palvelutarvekartoituksen mukaan kysyntää on esimerkiksi siivous- ja kodinhoitopalveluille, kuljetusavulle sekä ruoka- ja turvapalveluille.

Maakuntaliiton tutkimus kertoo, että nykyisiä 55-65 -vuotiaita huolestuttaa etenkin vanhuspalvelujen tuleva tarjonta. Kuntien rahkeet eivät riitä enää kaikkeen.

Yksityisiä tarvitaan

Apuun tarvitaan yksityisiä palvelun tuottajia. Yksityiset hyvinvointi- ja sosiaalipalvelut työllistävätkin tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa jo noin 1 500 henkilöä.

Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEKin yritysneuvoja Minna Koskimies kertoo, että alalla on kasvuhakuisia yrityksiä. Ja palveluseteli on hyvä keino luoda alalle jatkuvuutta.

Joensuun kaupungissahan on monissa palveluissa käytössä palveluseteli.

Minna Koskimies

– Joensuun kaupungissahan on monissa palveluissa käytössä palveluseteli. Ja se on yksi väline, millä saatais näitä asiakkaita sinne yksityiselle sektorille siirrettyä enemmän.

– Ja yksi on, että tällaisia tukipalveluja kuten siivousta, asiointia, ulkoilua ja kuljetusta, niin ihmisethän ostavat niitä myös ihan omalla rahalla. Ihan kokonaan itse maksavien määrä ei ole vielä kovin iso, mutta sekin on kasvussa, Koskimies kertoo.

Yritysneuvoja Minna Koskimiehen mukaan kotiin annettavat palvelut ovat ala, joka on kaikkein kovimmassa kasvussa.

– Koska on tavoite, että ihmiset hoidetaan mahdollisimman pitkään kotiin. Ja tietysti jokainen haluaa siellä asuakin.

Pohjois-Karjalan yksityiset sosiaalipalvelut selvitettiin JOSEKin johdolla vuonna 2012. Laitos- ja avopalveluissa toimi silloin noin 200 yritystä

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton palvelutarvekartoitukseen vastasi noin 1 800 pohjoiskarjalaista. Kysely lähetettiin viime vuonna kaikille 55-65 -vuotiaille pohjoiskarjalaisille. Kyselyyn vastasi joka kolmas.