Näkökulma: Pakkoruotsikeskustelu on noloa

Rikkaassa öljymaassa Norjassa olisi töitä suomalaisille. Norjan kielen voi oppia helposti pakkoruotsin kautta. Hurraa och skål på den saken, kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Kati Leskinen.

Ajankohtainen kakkonen
Kati Leskinen
Kati Leskinen

– Suomalainen elinkeinoelämä ei ole osannut katsoa Norjan suuntaan. Norjan talous kasvaa öljyn ja kaasun ansiosta. Lisäksi väestö kasvaa koko ajan voimakkaan maahanmuuton seurauksena. Tämä merkitsee lisää infran ja asuntojen rakentamista – siis töitä suomalaisille, sanoo Suomen Norjan-suurlähettiläs Maimo Henriksson.

Norja on Suomelle vasta 11. tärkein vientikumppani. Voi tosiaan ihmetellä miksi. Herätys!

Suurlähettilään mukaan suomalaisten ja norjalaisten yritysten yrityskulttuuri on hyvin samantapaista. Suomalaisia myös arvostetaan ahkerina ja työtäpelkäämättöminä työntekijöinä. Ja kyllä – kuulemma enemmän kuin ruotsalaisia.

– Monesti kysytään, että oletko ruotsalainen ja kun vastaa, ei kuin suomalainen, niin sanotaan, että no se on vielä parempi, kertoo Pohjois-Norjassa asuva suomalaisyrittäjä Laura Mattila.

Silti suomalaisia on rikkaassa öljymaassa ainoastaan reilut 6 000, kun ruotsalaisia on jopa 80 000–100 000.

– Meillä on kulttuuriset siteet ja olemme rajanaapureita. Miksi emme tajua ottaa vastaan niitä mahdollisuuksia mitä Norja tarjoaa? Täällä jatkuva kasvu näkyy, sanoo huhtikuun lopussa Pohjois-Norjan Tromssan kaupunkiin muuttanut sairaanhoitaja Veli-Matti Vähäkivijärvi.

Tapasin Veli-Matin viime viikolla hänen uudessa työpaikassaan vanhusten hoivakodissa. Norjan kieli oli tarttunut hienosti. Siis vähän yli yhdessä kuukaudessa. Kiitos Suomen kouluissa opitun ruotsin kielen.

Suomalaisilla on Barentskeskuksen johtajan ja pakkoruotsin kannattajaksi tunnustautuvan Martti Hahlin mukaan hassu ongelma: me emme uskalla puhua ruotsia. Arvatkaas ketkä muuten uskaltavat puhua suoraan norjaa: ainakin puolalaiset (noin 86 000 Norjassa) ja liettualaiset (33 000), jotka valtaavat Norjan työmarkkinoita – myös niitä töitä, joita olisi tarjolla myös suomalaisille.

Uskoisin, että meille norjan kielen oppiminen on hitusen helpompaa kuin itäkaiffareillemme. Hurraa och skål på den saken – meillä on pakkoruotsi! Mikä etulyöntiasema!

Suomen pakkoruotsikeskustelu on noloa. Se ruokkii ruotsin kielen ja myös pohjoismaalaisuuden vastaisuutta ja vie meiltä töitä.

Onko talouden mutasarjalaisella tähän varaa?