1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kajaanin linnan uudelleen rakentaminen sai tukea jo Ruotsin vallan aikaan

Kajaanilainen Janne Suutari on innokas Kajaanin linnan historian tutkija. Hän sai vähän aikaa sitten Ruotsista dokumentteja, joiden mukaan linnan jälleenrakentamista suunniteltiin jo 1700-luvulla.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Kajaanin linnanraunioiden jälleenrakentaminen ei ole Janne Suutarin mukaan uusi ajatus. Varhaisimpia suunnitelmia tehtiin jo 1700-luvulla, mikä käy ilmi Ruotsin kansallisarkistosta saaduista dokumenteista.

– Jälleenrakennussuunnitelmat on päivätty vuonna 1729. Dokumenteissa näkyvät myös piirrokset siitä, millaiselta linna olisi näyttänyt jälleenrakentamisen jälkeen.

Dokumentit sisältävät vanhaa ruotsinkieltä, jonka tulkitseminen aiheuttaa haasteita.

– Tämä ei ole helppoa ruotsia, tähän tarvittaisiin ammattilainen tulkitsemaan ja suomentamaan jälleenrakennussuunnitelmat. Olemme tehneet tätä hanketta lähinnä kotipiirissä ja voimavarat ovat olleet sen mukaiset. Nyt on kuitenkin mentävä eteenpäin ja löydettävä kääntäjä, joka pitäisi löytyä ilman muuta Suomesta, kajaanilainen Janne Suutari suunnittelee.

Janne Suutari ja Ruotsin kansallisarkistosta saadut Kajaanin linnan jälleenrakennussuunnitelmat vuodelta 1729. Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Työ dokumenttien suhteen on vielä alkuvaiheessa.

– Se tiedetään, että nämä ovat alkuperäiset jälleenrakennussuunnitelmat, joissa ruotsiksi sanotaan, että linna on rakennettava uudestaan. Sen verran tätä on saatu tavattua, Suutari sanoo.

– Muistan itsekin oman lyhyen elämäni aikana että samanlaisia hankkeita on ollut. Niitä on ollut kautta aikojen, ihmiset ovat nähneet asian tärkeänä, että tällainen timantti pelastettaisiin ja jälleenrakennettaisiin taas loistoonsa.

Tieto löytyi helposti

Suutari kertoo dokumenttien saamisen Ruotsista olleen yllättävän helppoa.

– Ruotsin museoviranomaiset kannustivat tähän erittäin hienosti, ja jos eivät itse jotain tienneet, niin veivät viestiä eteenpäin. Kolmesta museosta saatiin materiaalia sähköisesti, ja parhaat materiaalit tulivat cd-levyllä kotiin asti.

Ruotsin kansallisarkistosta Kajaaniin toimitettuja dokumentteja 1700-luvulta Kajaanin linnan jälleenrakentamisesta. Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Suutari kokee ajatuksen jälleenrakentamisesta saaneen lisää kannatusta.

– Keskusteltuani muun muassa Kajaanin keskustan yrittäjien kanssa on siellä noussut esille, että jälleenrakentaminen olisi hieno juttu. Jokainen ymmärtää myös sen merkityksen Kajaanin taloudelle, kun meillä olisi tällainen matkailunähtävyys, Suutari arvioi.

Jokainen ymmärtää myös sen merkityksen Kajaanin taloudelle, kun meillä olisi tällainen matkailunähtävyys.

Janne Suutari

Kannatuksen ohella myös vastustusta riittää.

Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) tulevista kommenteista 95 prosenttia ovat positiivisia. Loput viisi prosenttia tulee ihmisiltä, jotka ovat kriittisiä. Siellä todetaan muun muassa, että rakenna omilla rahoilla tai ainakaan verorahoilla ei saisi rakentaa. Toisaalta ne ovat hienoja mielipiteitä nekin, ja tietysti kun eletään tiukan talouden maailmassa, niin kustannuksissa on varmaan suurin vastustus.

Janne Suutarilla on myös selvät suunnitelmat siitä, mitä tapahtuu kun materiaali on saatu suomennettua.

– Sen jälkeen selvitetään, onko dokumenteissa löytyvien jälleenrakennuksen suunnitelleiden nimien takana samat henkilöt, jotka ovat tehneet linnan alkuperäiset piirustukset.