1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. purjehdus

Purjehtiminen kantaa turhaan elitistisen lajin leimaa

Joensuun Pursiseura jon järjestänyt Suomen Purjehdus ja Veneily -järjestön kanssa Purjehduksen Juniorikurssin Joensuussa. Kurssilla 8-15 -vuotiaat ovat oppineet vesillä liikkumisen perusteet ja jollalla purjehdusta.

Kuva: Mari Nupponen / Yle

Pyhäselällä, Joensuun Hasaniemen rannan tuntuma on suojaisa paikka harjoitella purjehtimisen alkeita ja tuulikaan ei ole aloittelijoille liian navakka. Joensuun Pursiseuran junioripäällikkö Otto Kuivalainen ja junioriohjaaja Sanna Kärki seuraavat kuinka nuoret kiertävät merkkipoijuja kevytveneillä.

– Juniorileiri on kolmepäiväinen purjehdusleiri. Täällä on 17 nuorta, joista nuorin on 8-vuotias. Meillä on Pursiseuran optimistijollia ja Zoom8-jollia eli kaikki on tämmösiä yhden hengen veneitä, kertoo Kuivalainen.

Purjehtiessa on tärkeää suojautua auringolta, koska valoa heijastuu myös vedenpinnasta.

Täällä on 17 nuorta, joista nuorin on 8-vuotias.

Otto Kuivalainen

– Mukaan normaalit ulkoiluvaatteet. Hattu suojaa auringolta ja tietysti pehmentää, sillä se puomikin saattaa joskus kopsahtaa päähän, sanoo Kuivalainen.

Juniorikurssille osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta. Ohjaajat huolehtivat turvallisuudesta ja auttavat tarvittaessa. Joensuun Pursiseura toivoo, että ihmiset löytäisivät purjehdusharrastuksen näiden kurssien myötä.

– Minun tiedon mukaan ei olla 10 vuoteen saatu järjestettyä kurssia, jossa olis näin monta osallistujaa. Nyt kun saadaan näitä purjeita näkymään täällä enemmän, niin se tietosuuskin varmaan laajenee. Monella on käsitys, että tämä olisi jotenkin elitistinen laji vaikka se ei pidä paikkaansa, Kuivalainen toteaa.