Yrittivätkö äärimuslimit ottaa hallintaansa Birminghamin kouluja?

Britannian opetusministeriön tarkastuksessa paljastui, että kovan linjan islamilaiset yrittivät muuttaa useiden koulujen opetuksen laatua. Jatkossa Britannian koulut ovat tehostetun tarkkailun alla ja kaikissa kouluissa opetetaan suvaitsevaisuutta ja yksilönvapautta.

Ulkomaat

Britanniassa on noussut kohu islaminuskon voimistumisesta kouluopetuksessa.

Maan opetusministeriö sai maaliskuussa nimettömän kirjeen perusteella vihjeen, että useissa Birminghamin koulussa opetusta annetaan ääri-islamilaisessa hengessä, mikä on johtanut kiistoihin ja syrjintään opettajien keskuudessa.

Opetusministeriö teki keväällä tarkastuksia parissakymmenessä Birminghamin koulussa. Tarkastuksen tulokset esiteltiin eilen maanantaina.

Tarkastajat kertovat saaneensa vahvistuksia väitteille, että kovan linjan islamistit ovat määrätietoisesti yrittäneet saada jalansijaa useissa koulussa. Näistä viisi joutuu jatkossa erityistarkkailun alle. Lisäksi yhden koulun opetuksen taso todettiin riittämättömäksi ja 12 muuta määrättiin kohentamaan toimintaansa. Kolme koulua sai kehuja toimintansa tasosta.

Tarkastukset tehneen viraston päällikkö Sir Michael Wilshaw kuvaa tuloksia osin huolestuttaviksi, osin järkyttäviksi.

Tarkastusraportin mukaan koulujen opetuksen luonnetta ja eetosta yritettiin suunnitellusti muuttaa, opettajia uhkailtiin ja että naisopettajat joutuivat asiattoman käytöksen kohteiksi. Oppilaille vääristynyt opetusmalli näkyi mm. siten, että muista uskonnoista kuin islaminuskosta ei annettu kunnollista opetusta ja oppilaiden väliset seurustelusuhteet kiellettiin.

The Telegraph -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kouluista paljastui outoja piirteitä. Eräs koulu tuki omista rahoistaan Lähi-idässä toimivaa islamilaista madrassa-koulua. Toinen lähetti oppilaitaan Saudi-Arabiaan. Kolmannessa soitettiin kovaäänisistä rukouskutsua ja biologian tunnilla opetettiin, "ettei evoluutio ole se, mihin me uskomme".

Ankarimpien moitteiden kohteeksi joutuneen Park View -koulun rehtori pitää moitteita aiheettomina. Hänen mukaansa mitään todisteita ääri-islamista ei ole löydetty. Myös osa oppilaiden vanhemmista kiistää syytökset.

Uusia ohjeita brittiläisistä arvoista

Britannian opetusministeri Michael Gove kertoo antaneensa kouluille tapauksen johdosta uusia ohjeita yhteisten brittiläisten arvojen opettamiseen. Näitä arvoja ovat BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Goven mukaan demokratia, yksilönvapaudet, keskinäinen kunnioitus sekä eri uskontokuntien välinen suvaitsevaisuus.

Arvojen opettamista aletaan suunnitella välittömästi, jotta opetussuunnitelma on valmis, kun koulujen syyslukukausi alkaa syyskuussa. Aihe tulee opetettaviksi kaikkiin saarivaltion 20 000 kouluun.

Ohjetta tehostetaan uhkaamalla, että asiatonta opetusta antavat tai äärimielisiä vieraita kouluun tuovat opettajat menettävät virkansa.