Oikeutta eläimille: Tampereen delfiinit turvakotiin merelle

Särkänniemen delfinaarion tulevaisuudesta toukokuussa tehtyyn kuntalaisaloitteeseen kerätään tiistaina nimiä Tampereen keskustassa. Katukampanjointia aiotaan jatkaa pitkin kesää.

Kotimaa
Harvinaiseen pullonokkadelfiinin alalajiin kuuluvat delfiinit hyppivät vedessä.
Oikeutta eläimille ehdottaa, että Tampereen delfiinit pääsisivät merelliseen turvakotiin. Kuvassa olevat harvinaiseen pullonokkadelfiinin alalajiin kuuluvat delfiinit hyppivät vedessä Australian rannikolla syyskuussa 2011.EPA / Monash University

Keskustelu Tampereen delfinaarion tulevaisuudesta sai tuulta purjeisiinsa keväällä, kun delfinaarion lopettamisesta tehtiin valtuustoaloite. Aloitteessa toivotaan, että delfinaario suljetaan nykyisten delfiinien luonnollisen poistuman myötä.

Kohta valtuustoaloitteen jälkeen delfinaarion kohtalosta tehtiin myös kuntalaisaloite. Aloitteen vastuuhenkilönä on Jere Nieminen, mutta aloitteen puolesta tekee työtä myös Oikeutta eläimille -yhdistys.

Tiistaina järjestön väkeä jalkautuu Tampereen keskustaan keräämään nimiä kuntalaisaloitteeseen. Sen voi allekirjoittaa myös netissä. (siirryt toiseen palveluun)

Jotta aloite käsitellään valtuustossa, on sen takana oltava kaksi prosenttia Tampereen äänioikeutetuista asukkaista. Se tarkoittaa hieman alle 4 000 ihmistä.

Turvakodin paikka vielä avoin

Oikeutta eläimille -yhdistys on sitä mieltä, että delfinaariot eivät enää sovi 2010-luvun eläinsuojeluajatteluun. Kristo Muurimaa yhdistyksestä toivoo, että Särkänniemen delfinaario toimisi suunnannäyttäjänä ja sulkisi ovensa.

Tampereen delfiineille olisi Muurimaan mukaan tarjolla turvakoti, jota kansainvälinen valaidensuojelujärjestö WDC (Whale and Dolphin Conservation) on parhaillaan suunnittelemassa.

Turvakoti on tarkoitus perustaa merialueelle, mutta paikka on vielä avoin, sanoo Muurimaa.

– Tutkimukset sopivasta paikasta ovat vielä kesken. Paikan pitää sellainen, jossa ei ole vedenalaista melua ja vesi on puhdasta.

Muurimaan mukaan delfiinien turvapaikka meriolosuhteissa on parempi ratkaisu kuin se, että delfiinit olisivat Tampereella kuolemaansa saakka, ja vasta sen jälkeen delfinaario sulkisi ovensa.

Meressä, mutta rajatulla alueella

Delfinaarion viidestä delfiinistä kolme on jo käymässä vanhaksi. Kaksi nuorinta on urosta ja voivat elää kauankin.

– En pitäisi hyvänä, että ne joutuvat elämään vankeudessa, pienessä altaassa, jos vaihtoehtona on mahdollisuus päästää ne väljemmille vesille.

Delfiinien sopeuttaminen takaisin villiin luontoon ei välttämättä onnistu, siksi Muurimaan mielestä parempi vaihtoehto on delfiinien turvakoti.

– Ne voivat olla vapaasti meressä, mutta alue olisi kuitenkin jollain tavalla rajattu.

Nimien keräys kuntalaisaloitteeseen alkaa Tampereen keskustassa kello 15.