OP-Pohjola: Asuntolainakanta kasvaa, uudet ja pienet asunnot käyvät kaupaksi pääkaupunkiseudulla

Helsingin OP-pankki myönsi huhti-toukokuussa pankin mukaan selvästi enemmän asuntolainoja kuin alkuvuonna. Pienten asuntojen myyntiajat pääkaupunkiseudulla ovat lyhentyneet.

talous
Asunnon katsoja laittaa kenkäsuojat.
Pienten asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudun asuntokaupoilla on nyt ostajan markkinat, arvioi OP-Pohjola.

– Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille on viime vuoden aikana syntynyt niin sanotusti patoumaa. Tänne muutetaan, perheet kasvavat ja ihmisten elämäntilanteet muuttuvat, mutta asuntokauppa on viime vuonna käynyt selvästi hitaampaan tahtiin, sanoo Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Merja Siivonen.

Nyt pienten asuntojen ja uudiskohteiden kauppa on kuitenkin pankin mukaan vilkastunut, mutta isompien asuntojen kauppa ei.

Pienten asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet. Vuosi sitten myyntiajat pienissä asunnoissa olivat keskimäärin 55 vuorokautta, viime syksynä 40 vuorokautta ja nyt enää 30 vuorokautta.

Patoutunut kaupankäynti tarkoittaa sitä, että myytävien asuntojen kanta on kasvanut, OP-Pohjola arvioi. Myös asuntorahoituksen kysyntä pankissa on kasvanut: Helsingin OP-pankki myönsi huhti-toukokuussa pankin mukaan selvästi enemmän asuntolainoja kuin alkuvuonna.

Lainahakemusten määrän kasvun taustalla on patoutunut kysyntä, arvioi pankinjohtaja Risto Pehkonen Helsingin OP-Pankista.

OP-Kiinteistökeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla parhaiten käyvät kaupaksi remontoidut, muuttovalmiit asunnot. Iäkkäämpiä ostajia puolestaan kiinnostavat esteettömät asunnot.

– Myös sijainti on tärkeä. Perheet ovat valmiita luopumaan neliöistä, kunhan asunto on hyvien harrastusmahdollisuuksien ja kulkuyhteyksien äärellä, Merja Siivonen arvioi tiedotteessa.