Mystisen hopealevyn alkuperä selvisi

Rautjärveltä löytyneen hopealevyn alkuperä on selvitetty. Se on todennäköisesti osa naisten vaatteissa käytettyä solkea ja peräisin yli tuhannen vuoden takaa.

tiede
Rautjärveltä löydetty hopeapala.
Rautjärveltä löydetty hopeapala.Etelä-Karjalan museo

Rautjärveltä löytyneen hopealevyn mysteeri on todennäköisesti selvinnyt. Viime vuonna löydön tehnyt Pertti Hyvärinen löysi kuvia vastaavista esineistä venäläiseltä nettisivustolta.

Hänen mukaansa löytöjen perusteella voi päätellä, että esine on osa vaatteiden kiinnitykseen käytettyä solkea. Todennäköisesti se sijoittuu viikinkiaikaan. Yksi vastaava solki on löytynyt tähän mennessä Riianlahdelta Latviasta.

- Se on todennäköisesti fibula, eli vaatteiden kiinnitykseen käytetty solki. Niitä käytettiin erityisesti naisten vaatekappaleiden yhteenliittämiseen olkapäillä, Hyvärinen kertoo.

Asia on varmistettu myös museon puolelta. Etelä-Karjalan museon eläkkeelle jäänyt amanuenssi Jukka Luoto selvitti soljen alkuperää tarkemmin netistä löytyneiden kuvien perusteella.

Etsintä jatkuu

Pertti Hyvärisen mukaan soljen taustojen selvittämiseen meni melkein koko talvi. Hänen arkeologiaharrastukseensa kuuluu, että kesät kierrellään pelloilla ja metsissä etsimässä esineistöä metallinpaljastimen kanssa, talvet selvitellään löydettyjen esineiden taustoja.

- Kun käyttää tutkimustyöhön paljon aikaa, niin kyllä se hetkeksi pysäyttää, kun sen tiedon löytää. Se on uskomattoman hieno hetki, jota voi verrata siihen hetkeen, kun löytää esineen, Hyvärinen kuvailee.

Lumien sulettua etsinnät ovat jälleen jatkuneet. Tämän kevään saldona on jo mm. pronssisen rannerenkaan osa, ristikuvioinen riipus, pieni tiuku ja pätkä puukon terää.

- Nämä esineet sijoittuvat pääosin rautakaudelle. Vuosien varrella monet esineet oppii tunnistamaan jo löytöpaikalla, Pertti Hyvärinen kertoo.

Hopeasoljen arvoituksen ratkeamisesta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Kello 10.12 lisätty Jukka Luodon osuus selvitystyössä.

Korjattu kello 11:48: vastaava solki on tähän mennessä löytynyt Latviasta.