Kuutti Lavosen taidegrafiikkaa ihasteltavana Lieksassa

Kuutti Lavosen kuuluisat kasvoaiheiset teokset koskettavat kävijöitä Lieksan kulttuurikeskuksessa. Nähtävillä on myös taiteilijan tänä keväänä valmistuneita töitä.

kulttuuri
Kuutti Lavonen kädessään teos "Creuset"
Kuutti Lavonen ja teos Creuset.Esa Huuhko / Yle

Taiteilija Kuutti Lavosen (siirryt toiseen palveluun) taidegrafiikkanäyttely avataan keskiviikkona Lieksan kulttuurikeskuksessa. Näyttelyssä on esillä noin 25 teosta, jotka kaikki esittävät ihmiskasvoja. Naamatauluja, kuten taiteilija itse aiheesta veistelee. Lieksan näyttelyssä ei ole taiteilijan piirustuksia ja maalauksia, vaan kokonaisuus keskittyy grafiikkaan.

- Siellä on teoksia kaikista kokoluokista. Siellä on pieniä kuivaneulatöitä ja suurimmat työt ovat kokoluokkaa 160 x 120 senttimetriä, Lavonen kuvailee.

Lavonen tunnetaan erityisesti kahdesta seikasta: Tyrvään pyhän Olavin kirkon maalauksista ja kasvoaiheisista teoksistaan. Taiteessaan Lavonen ottaa vaikutteita eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä, erityisesti Italian ja Ranskan renessanssi- ja barokkitaiteesta. Kasvot ovat aihe, josta ammennettavaa riittää edelleen.

- Minusta ne aina liittyvät siihen psykologiseen sikermään, missä elää. Eri ikäkaudet ihmisillä ovat vähän erilaisia. Myös kun olemme sosiaalisia eläimiä, niin ympäristön tarpeet ovat aina vähän erilaisia. Sitten kun kaikki taiteessa kuitenkin liittyy rakkauteen, niin se rakkaus voi heijastua niin monella tavalla, Lavonen pohtii.

Uusimmat kasvoaiheiset teokset ovat valmistuneet tänä keväänä. Myös niitä nähdään Lieksan näyttelyssä.

Hupelin residenssi antaa rauhan työskennellä eri mielentilassa

Helsinkiläinen Kuutti Lavonen on koonnut tulevaa näyttelyään Pielisen rantamaisemissa, taiteilijaresidenssi Hupelissa Lieksan Vuonislahdessa. Lavonen on työskennellyt paljon samankaltaisissa tiloissa Espanjan Marbellassa ja Ranskan Pariisin kaupunkivilinässä.

- Residenssi tarkoittaa aina uusia olosuhteita, mutta sellaisia, joissa omaa ammattia ja kuvantekoa voi harjoittaa.

Lavosella on takana tiukka työrupeama Jyväskylän näyttelyn järjestelyissä, joten nyt on hyvä aika hengähtää. Hupelissa Lavosta viehättävät luonnon rauha ja ainutlaatuiset maisemat.

Se on tavaton rikkaus, mitä meillä on kylästä kylään.

Kuutti Lavonen

- Minä olen aika kaupunki-ihminen, mutta jos katsoo tuonne veden ja taivaan horisonttiin. Varsinkin jos on saunonut, niin tavoitan sen saman minkä kaikki muutkin Suomessa lomaillessaan. Se antaa työnteolle erilaisen rytmin. Rauhallisen ja vähemmän hektisen.

Lavonen myös tukee Hupelin toimintaa antamalla töitään myyntiin Hupelin omistavan Vuonislahden taiteilijatalo ry:n hyväksi.

Paikalliset ihmiset ovat ottaneet taiteilijat lämpimästi vastaan. Yhteiset kauppakyydit järjestyvät ja yhdessäolo on iloista esimerkiksi kylän tapahtumissa.

- Se on tavaton rikkaus, mitä meillä on kylästä kylään. On erilaista kieltä ja erilaista leipomusta.

Lavosen töitä on ihasteltu näyttelyissä ympäri maailmaa yli 30 vuoden ajan. Italian ja Ranskan vaikutteiden lisäksi jossain vaiheessa saatetaan nähdä Lavosen työ, joka on suomalaisen hiljaisuuden innoittama.

- Koska me ollaan Hupelin ateljeessa, luulen että jossain vaiheessa pitäisi sisällyttää joku maisema tuotantoon, Lavonen miettii.