1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. menojen leikkaaminen

Rovaniemi säästää miljoonia karsimalla laitoshoitoa ja korottamalla maksuja

Rovaniemen kaupunginhallitus on hyväksynyt säästöohjelman, jolla haetaan 15 miljoonan euron vuotuista säästöä. Kaupunki aikoo säästää karsimalla palveluja ja korottamalla maksuja.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Taltto 2014-ohjelmalla tavoitellaan 15 miljoonan euron vuotuista säästöä. Säästötavoite on kunnianhimoinen, sillä normaalisti Rovaniemen kaupungin nettomenot ovat kasvaneet vuosittain 20 miljoonaa euroa.

Jos säästöjä ei löydy, kaupunkilaisia uhkaavat jälleen veronkorotukset.

Taltto 2014-ohjelmassa sanotaan

Lautakunnat ovat löytäneet säästöjä yhteensä 7,5 miljoonan euron edestä. Suurin osa eli kuusi miljoonaa euroa on perusturvalautakunnan alaisista palveluista. Se aikoo muun muassa vähentää sijaishuollon, vanhusten ja psykiatrian laitoshoitoa sekä psykiatrista asumispalvelua.

Koulutuslautakunta uskoo löytävänsä ensi vuonna 1,24 miljoonan euron säästöt päivähoidosta, lukioista ja muista koulutuspalveluista. Muun muassa lukion kursseja vähennetään ja päiväkotipalveluja ostetaan enemmän yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tekninen lautakunta on löytänyt noin 250 000 euron vuosittaiset säästöt. Ne aiotaan saada kasaan muun muassa korottamalla bussilippujen ja pysäköintimaksujen hintoja sekä vähentämällä yksityisteiden kunnostamista.

Vapaa-ajanlautakunta aikoo säästää 50 000 - 110 000 euroa lähivuosina muun muassa vähentämällä museonäyttelyitä ja teatterin esityksiä, irtisanomalla Hirvikarin vuokrasopimuksen sekä korottamalla maksuja.

Näiden lisäksi säästöohjelman toteutumista varten tarvitaan vielä 7,5 miljoonaa euroa lisää lisätuloista, menojen vähentämisestä ja kaupungin tuottavuuden lisäämisestä. Puuttuva summa vastaa yhtä kunnallisveroprosenttia.

Taltto 2014-ohjelman säästöt kattavat vuodet 2014-2017. Jos säästöjä ei löydy, kaupunkilaisia uhkaavat jälleen veronkorotukset, ohjelmassa todetaan.