Aikainen satokausi palkitsee puutarhapuurtajan

Tammikuussa aloitettu esikasvatus, suojaharsot ja suotuisa kasvupaikka takaavat sen, että Marko Suomi voi jo nyt syödä kotipuutarhansa antimia, vaikka toisilla kasvimailla vasta odotellaan kasvun alkamista. Orimattilan Karkkulassa näyttää kesäkuun alussa siltä, miltä muualla paljon myöhemmin.

luonto
Heinien kuskaus eläimille on jokapäiväistä puuhaa, koira auttaa.
Tanja Perkkiö / Yle

Ruohosipulia, ilmasipulia, pillisipulia...tietysti. Touhun tilan puutarhassa monivuotisten yrttien maassa on jo syötävää vaikka kuinka paljon. Sipulien lisäksi satoa pukkaavat syötäväksi jo iisoppi, minttu, tarhasuolaheinä, lipstikka, hyväheikinsavikka, köynnöspinaatti...

– Ja tuossa sivummalla vuohenputki, joka on lempisalaattiainekseni, myhäilee harrastajapuutarhuri, jonka pihalle tehdään myös innokkaasti tutustumisretkiä.

Lahjoin lapset vanukkaiden avulla kitkemään.

harrastajapuutarhuri Marko Suomi

Kukoistava puutarha syntyy työn kautta. Koko haastattelun ajan Suomi kitkee rikkaruohoja ja kertoo saaneensa talvivalkosipulipenkkien kitkemiseen myös apua.

– Lahjoin lapset vanukkaiden avulla kitkemään, hän nauraa.

Vaikka suurin osa tämän kesän kasveista on maassa, on osa taimista on vielä istuttamatta, jopa koulittavakin ensin. Kaikkiaan Marko Suomi istuttaa puutarhaansa ja kasvihuoneisiin kolmisen tuhatta itse kasvatettua kasvia.

Se, että Mallusjärven rannan rinteessä näyttää jo heinäkuiselta, johtuu kolmesta asiaasta: esikasvatus, harsojen käyttö suojana ja suotuisa kasvupaikka etelärinteessä. Ja lannoitteet tulevat omien eläinten jätöksistä, koska tilalla elävät muun muassa kyytöt, ahvenanmaanlampaat ja vuohet.

Vihreän sävyjä pihalta Mallusjärven suuntaan.
Mallusjärvi pilkottaa etelärinteen alla. Tanja Perkkiö / Yle

Satokausi jatkuu puutarhassa talveen asti, sillä lehtikaalia voi kasvaa vielä lumenkin alta, elleivät jänikset ehdi apajille ensin. Navetan seinällä kasvavassa säleikköomenapuussa on jo luumun kokoisia pieniä omenoita turpoamassa hyvänmakuiseksi sadoksi. Säleikköomenapuulla on ihanteellinen kasvupaikka.

– Tavallaan harmittaa, että tuli istutettua tämä tähän, sillä vaikka tämä on suosikkipuuni, tällä paikalla olisi voinut viihtyä vaikka päärynäpuu.

Sai valita kuusi suosikkiaan, valitsi seitsemän

Puutarhuri valitsee talvivalkosipulin, jalosyreenin, lapinvuokon ja keltakurjenmiekan säilekköomenapuun ohella suosikeikseen puutarhansa kasveista. Tomaattia ja basilikaa hän ei suotu erottamaan, vaan haluaa valita ne yhdessä suosikiksi.

Basilikat näyttävät vielä tavallisilta, mutta kasvavat mammuttimaisiksi.
Mammuttibasilika saa kasvaa yhdessä tomaattien kanssa.Tanja Perkkiö / Yle

– Basilika kasvaa tomaattien kavereina, nehän kuuluvat lautasellakin yhteen, Marko Suomi perustelee.

Tänä vuonna tomaatteja on "vain" 30 lajiketta kumppanuuskasviensa basilikojen kanssa samassa kasvihuoneessa. Basilikan lehdet näyttävät ihan tavallisilta, mutta kasviharrastajan puutarhassa kaikki ei ole sitä miltä aluksi näyttää.

– Näihin tulee kämmenen kokoiset lehdet. Tämä on mammuttibasilika.