Koirasumute pysäyttää hyökkääjän – Kennelliitto pelkää ylireagointeja

Suomessa on otettu käyttöön sumute, jolla aggressiivisen koiran hyökkäys voidaan pysäyttää. Hyökkäykset ovat melko harvinaisia, mutta osa ihmisistä haluaa varautua pahimpiinkin tilanteisiin. Sumute herättää ristiriitaisia tunteita ja esimerkiksi Kennelliitossa sen käyttöä paheksutaan voimakkaasti.

Kotimaa
koira juoksee vedessä
Jade Koivula

Satakunnassa on koekäytetty sumutetta, joka pysäyttää aggressiivisen koiran hyökkäyksen. Tällä viikolla markkinoille tulevaa tuotetta on jo käytetty muutamassa tositilanteessa.

– Satakunnassa on kolmen kuukauden sisällä ollut kolme tilannetta, joissa sumutetta on käytetty. Sumutetun koiran omistajat ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin. Myös paikalla käynyt poliisi on todennut, että sumutteen käyttö on ollut oikeutettua, kertoo Tomi Virén Turvakerroin Oy:stä.

Kennelliitto pelkää ylireagointeja

Suomen kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola suhtautuu sumutteeseen epäileväisesti. Hänen mukaansa se ohjaa ihmisten ajatuksia siihen suuntaan, että koirien aggressiivisuuteen pitäisi varautua. Tilanne voi johtaa ylireagointeihin.

– Miten ihmiset pystyvät mittaamaan sen, milloin koira on liian aggressiivinen ja milloin se vain ärhentelee. Jos toisten koiria aletaan sumutella, niin alkavatko koirien omistajat seuraavaksi tapella keskenään, Unhola pohtii.

Jos toisten koiria aletaan sumutella, niin alkavatko koirien omistajat seuraavaksi tapella keskenään?

Mentolia kuonolle

Kennelliitosta toivotaan, että asiassa otettaisiin huomioon myös eläinsuojelullinen näkökulma. Tomi Virénin mukaan ongelmaa ei pitäisi esiintyä, sillä sumutteessa käytettävä mentoli on koiralle vaaratonta. Se pysäyttää aggressiivisen käytöksen ja sekoittaa koiran ajatukset hetkellisesti. Pysyviä haittoja sumute ei Virénin mukaan aiheuta.