1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avioliittolain uudistaminen jakaa voimakkaasti suomalaisia

Tuoreessa mielipidekyselyssä kolmannes vastaajista ei osannut sanoa, mikä olisi heidän mielestään adoptiolapsen kannalta paras perhemuoto.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Avioliittolain uudistaminen jakaa vahvasti suomalaisten mielipiteitä, selviää TNS Gallupin mielipidekyselystä. Kyselyn tilasi Facebookin Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -kansalaisryhmä.

46 prosenttia kyselyn vastaajista pitäisi avioliiton miehen ja naisen välisenä. Toisaalta 40 prosenttia ei kannata avioliiton säilyttämistä vain miehen ja naisen välisenä. 14 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

TNS Gallupin yksikönjohtajan Sakari Nurmelan mielestä tulos kertoo, että avioliittolain uudistus on mielipiteitä voimakkaasti jakava kysymys. Molempien kantojen edustajia on kyselyssä melko paljon.

Eduskunnalle jätettiin joulukuussa kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliittolaista. Aloitteen allekirjoitti yli 166 000 suomalaista. Tällä hetkellä aloite on eduskunnan lakivaliokunnan käsiteltävänä. Myöhemmin koko eduskunta äänestää aloitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Monella ei kantaa perhemuodosta

Vastaajilta kysyttiin myös, mikä olisi heidän mielestään lähtökohtaisesti paras perhemuoto adoptiolapselle. 62 prosenttia vastaajista ilmoitti pitävänsä miehen ja naisen muodostamaa perhettä parhaana vaihtoehtona.

TNS Gallupin Nurmelan mukaan sanamuoto lähtökohtaisesti parhaasta perhemuodosta ei kuitenkaan ole sellainen, että se sulkisi muut vaihtoehdot pois.

Kolmannes vastaajista ei osannut ottaa kantaa kysymykseen. Nurmelan mukaan osuus on varsin suuri, kaksinkertainen tavanomaiseen tasoon verrattuna. Hänen mielestään se kertoo siitä, että näin yksityiskohtaiseen kysymykseen ei välttämättä ole helppo vastata.

Nurmelan mielestä kyselyn tulokset olivat koko lailla odotetun kaltaisia.