Nyt säästetään nurmikonleikkuusta – kunta muuttaa viheralueitaan metsäpuistoiksi

Janakkalan kunta muuttaa säästösyistä nurmikkoisia viheralueitaan metsäpuistoiksi. Säästöjä syntyy, koska isoja nurmikkoalueita ei tarvitse enää leikata. Tähän mennessä kunta on istuttanut jo tuhansia puuntaimia.

Kotimaa
Istutettuja pihlajantaimia
Ville Välimäki / Yle
Surukuusia Janakkalassa

Kun kunta on säästöpaineiden alla, kaikki konstit on otettava käyttöön. Janakkalassa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kunnan nurmipuistoihin istutetaan tuhansittain puuntaimia. Nyt on istutettu jo 4 000-5 000 tainta.

Janakkalassa on aiemminkin istutettu näyttäviä puuryhmiä esimerkiksi Kuumolan asuinalueelle, joka vielä 1970-luvulla oli pelkkää peltoa. Nyt Kuumolassa kasvaa komeita koivu- ja tervaleppäryhmiä, joiden välimaastoon on istutettu pihlajaa, vaahteraa ja marjaomenapuita. Etusijalla ovat kotimaiset puulajit, kertoo kunnanpuutarhuri Eero Simola.

– Yritetään aina saada sillä lailla, että meillä olisi kymmenen, kahdenkymmenen kappaleen puuryhmiä ja niiltä alueilta ei tehdä alkuun niittoja eli ne puuryhmät saavat kasvaa rauhassa.

Pari vuotta sitten aloitettu istutusurakka jatkuu vielä pitkään. Korjausistutuksiakin täytyy tehdä, arvioi Eero Simola.

– Jänikset on aika kovia tuholaisia täälläkin, taimet täytyy aina suojata hyvin. Kyllä siinä aina kymmenen, viisitoista prosenttia väkisinkin menetetään.

– Kyllä urakkaa riittää: Kyteri, uusi asuntoalue, on täysin pellolla, Eväsojan uusi asuntoalue samoin, että kyllä näitä istutuksia vielä riittää. Harvialassa on jo osa toteutettu, mutta sinnekin joudumme istuttamaan vielä uusia puuryhmiä.

Janakkala odottaa tuloksia jo parin, kolmen vuoden kuluttua. Nurmipuistojen metsittämisellä haetaan noin 80 prosentin säästöjä.