”Ei se kauan kirpaise, jos panostaa lähellä tuotettuun” – suomalainen varhaisperuna kaipaa arvostusta

Ruokatutkija painottaa kotimaisen varhaisperunan merkitystä suomalaisessa ruokakulttuurissa. Kuluttajan ei pitäisi lyhyen sesongin aikana tuijottaa perunan hintaan. Ruotsalainen varhaisperuna on edullisempaa, mutta maku ei ole kohdillaan, painottavat ruoka-asiantuntijat. Keskusliikkeet eivät saa kiitosta suomalaisen varhaisperunan ystävältä.

Kotimaa
Mari Sandell, Markku Haapio ja Jorma Haranen
Marjut Mäntymaa / Yle
Perunan varsien päällä olevassa kapassa varhaisperunoita.
Tuoreen perunan maku on aina parempi. Kaisu Jansson / Yle

Pahinta on se, että juuri silloin kun suomalainen viljelijä saisi tuloksen työstään, niin keskusliikkeet rahtaavat Ruotsista rehuperunaa tänne Suomeen polkuhinnalla.

Markku Haapio

Turkulaisen marketin perunatiskillä käy säännöllinen asiakasvirta. Ruotsalaiset varhaisperunat maksavat 80 senttiä kilo, suomalaisista saa pulittaa kaksi ja puoli euroa kilolta.

Suomalainen peruna on monelle kuitenkin ykkösvaihtoehto, vaikka hintaeroa onkin.

– Odotan, että hinta vähän laskee, vaikka ei tuo hintaero kovin paha enää ole. Ei nuo ruotsalaiset myöskään kovin hyviltä näytä, aika pieniä ovat, sanoo ostoksia tehnyt Juha Arko.

Moni on Juha Arkon kanssa samoilla linjoilla. Poikkeuksen tänään tässä marketissa tekee Kirsti Kaivonen, joka pakkaa ostoksiin ruotsalaista varhaisperunaa. Hinta on hänelle yksi määräävä tekijä, mutta myös maku ratkaisee.

– Se on ollut mielestäni hyvää. Nyt vielä ostan, mutta sitten siirrytään suomalaiseen, viimeistään juhannuksena, painottaa Kaivonen.

"Keskusliikkeet kohtelevat perunaa kovin kaltoin"

Ruokatutkija ja Kaffeli ry:n puheenjohtaja Mari Sandell korostaa varhaisperunan tärkeyttä suomalaisessa ruokakulttuurissa.

– Varhaisperuna on yksi identiteettimme tärkeä osa. Suomalainen kesä ei tule ilman varhaisperunaa. Jos miettii varsinaissuomalaista kesää, niin täältä se aina lähtee liikkeelle. Me saamme tietyllä tapaa kesän ensimmäisenä, sanoo Sandell.

Kaffeli ry:n varapuheenjohtaja Markku Haapio kokee, että suomalainen varhaisperuna ei nauti tällä hetkellä sen ansaitsemaa arvostusta. Yhtenä syypäänä hän pitää keskusliikkeitä.

– Keskusliikkeet kohtelevat varhaisperunaa kovin kaltoin. Pahinta on se, että juuri silloin kun suomalainen viljelijä saisi tuloksen työstään, niin keskusliikkeet rahtaavat Ruotsista rehuperunaa tänne Suomeen polkuhinnalla. Jos se tällaisena jatkuu, niin kyllä se varhaisperunan tulevaisuus huonolta näyttää, Haapio kertoo.

Ei nuo ruotsalaiset myöskään kovin hyviltä näytä, aika pieniä ovat.

Juha Arko

Sandell ja Haapio korostavat myös kuluttajan vastuuta.

– Kuluttajan ei aina pitäisi katsoa sitä hintaa, vaan miettisi sitä makua myös. Jos Ruotsin Skånesta nostetaan peruna ja rahdataan tänne 3–4 päivää, niin eihän se ole silloin ollenkaan sitä samaa mitä se tuore vastanostettu peruna on, kertoo Haapio.

– Varhaisperunalla on niin lyhyt sesonki, että ei se kauan kirpaise, jos malttaa panostaa tähän lähellä tuotettuun. Se vaikuttaa ihan suomalaiseen työllisyyteen. Olemme myös sillä tavalla tekemässä tärkeätä ja moniulotteista kulttuuritekoa, jatkaa Sandell.