Käpy selän alla ei häiritse riippumatossa yöpyvää retkeilijää

Telttailu olisi ihanaa, jos selän alla ei aina olisi se metsän suurin käpy, syvin kolo tai terävin kivi. Telttaleirin alustaongelmat voi selättää yöpymällä riippumatossa. Sadekaan ei haittaa, kun päälle ripustetaan katos.

Kotimaa
Nuori makaa riippumatossa
Kati Turtola / Yle

Retkeilyn harrastaja ja retkeilytarvikkeita myyvä Kimmo Kauppila kohtaa usein vaelluksillaan retkeilijöitä, jotka tuskailevat etsiessään tasaista paikkaa teltalleen. Kauppila itse hankki muutama vuosi sitten metsäretkilleen riippumaton ja siihen sopivan tarp-katoksen, tarpin.

– Siellä on mukava kölliä. Tuuli tuivertaa ja heiluttaa mattoa kivasti. Olen pistänyt sen tosi kivikkoiseenkin maastoon. Tarvitsee vain kaksi puuta, niin pysyt siinä ilmassa eivätkä kivet haittaa siellä alla yhtään.

Katos suojaa nukkujaa sateelta. Retkeilytarkoitukseen kannattaa valita kevyt, telttakankaasta valmistettu riippumatto sekä tarppi, jotka menevät pieneen tilaan ja ovat kevyitä kantaa. Tarppi kiristetään riippumaton yläpuolelle ja laitetaan kahdella kiilalla maahan kiinni. Kauppila vakuuttelee, että yhdistelmä toimii hyvin metsäisillä alueilla, missä puita riittää.

– Pohjoisen tuntureilla hiukan heikommin, koska vaivaiskoivuun ei tälläistä saa kiinni.

Oikea nukkuma-asento on hyvien yöunien tae

Kauppila vakuuttelee, että riippumatossa nukkujan llihakset pysyvät rentoina koko yön ajan, kunhan hyvän asennon ensin löytää. Telttailuharrastaja ohjeistaa nukkumaan riippumatossa viistottain, jolloin ei tarvitse pelätä, että kiepsahtaa yön aikana ympäri ja tippuu maahan.

En ole kertaakaan tippunut, ja kerran olen herännyt siinä vatsallani eli siinä pystyy pyörimään unissaan.

Kimmo Kauppila

– Selkä pysyy suorana, siinä on mukava kölliä ja se on vakaa. Ei keikahda mihinkään suuntaan.

Kauppila ei pelkää putoavansa riippumatossa työllä nukkuessaan.

– En ole kertaakaan tippunut, ja kerran olen herännyt siinä vatsallani eli siinä pystyy pyörimään unissaan. Se ei ole ongelma.

Tyyny ja makuualusta kannattaa edelleen ottaa mukaan riippumattoretkellekin.

– Tyyny tukee niskaa ja makuualusta on joka tapauksessa tärkeä, sillä riippumaton ohut kangas ei suojaa viileältä yöilmalta. Makuualusta suojaa selkää kylmältä.

Hyttysiä kammoavalle retkeilijälle Kauppila vinkkaa, että riippumattoihin voi kiinnittää hyttysverkon, joka suojaa öisiltä pistoksilta.

Riippumatossa nukutaan yksin

Kunnon yöunien saamiseksi yhdessä riippukeinussa voi nukkua vain yksi retkeilijä.

– Jos on kaveri retkellä mukana, sitten vain toinen riippumatto ja katos vierekkäin.

Maailmalla on saatavilla myös puuhun ripustettavia leirikäyttöön tarkoitettuja telttoja, mutta Suomessa niitä ei vielä myydä.

– Kyseessä on teltta, joka kiinnitetään kulmistaan kiinni kolmeen, neljään eri puuhun. Vähän kuin suuria riippumattoja, joissa on katos ja hyttysuoja ja siellä pääsee liikkumaan isolla auleella. Kangas kiristetään kireälle, eli se on trampoliinityyppinen ratkaisu.