Possunpunainen vesi ojassa laittoi useisiin viranomaisiin vauhtia Hämeenlinnassa

Ojassa virrannut vaaleanpunainen vesi pelästytti ohikulkijan Hämeelinnassa tällä viikolla. Syytä lähdettiin etsimään usean viranomaisen voimalla. Jäljet johtivat lopulta maarakennustyömaalle.

luonto
Punertavaa vettä sadevesiojassa
Meijerikadun itäisessä päässä avo-ojan vesi oli selvästi punertavaa.Ville Jalonen / Hämeenlinnan ympäristönsuojelu

Ohikulkija soitti maanantaina havainneensa vaaleanpunaista vettä virtaavan ojassa Hämeenlinnassa Meijerikadun ja Eino Leinon kadun risteyksessä.

Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila lähetti kesätöissä olevan harjoittelijan matkaan tekemään mittauksia ja selvittämään mahdollista lähdettä. Pian selvisi, että tapaus oli mutkikkaampi kuin ensin arveltiin.

Punaista vettä palaneesta talosta?

Ensin epäilitiin vedellä olevan jotakin tekemistä pelastuslaitoksen kanssa, joka oli joutunut sammuttamaan lähistöllä palanutta taloa. Päivystävä palomestari ei kuitenkaan löytänyt maastosta yhteyttä possunpunaisen ja sammutusveden välillä.

Punertava vesi näytti tulevan sadevesiviemäristä, joka laskee Meijerikadun ojaan kadun eteläpuolella. Seuraavaksi apuun tuli paikallinen vesilaitos, jonka kanssa paikallistettiin muut sadevesikaivot.

Värjäytyneen veden lähteeksi selvisi lopulta Maijantie–Rinkelinkatu–Parolantie-risteyksessä oleva talonrakennustyömaa. Siellä porattiin maalämpöputkia.

Kallio ja liete tekevät oudon cocktailin

Putkia poratessa kallioon oli muodostunut kiviaineksen ja maa-aineksen cocktail, joka värjäsi veden vaaleanpunaiseksi, todetaan Hämeenlinnan kaupungin tiedotteessa.

Porauksessa käytettävä vesi on erittäin kiintoaine- ja ravinnepitoista. Maalämpökaivoa poratessa syntyvä kiviaines ja liete tulisi käsitellä niin, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle tai naapureille.

Heli Jutila muistuttaa tiedotteessa, että lietettä ei saisi työntää sellaisenaan suoraan vesistöön tai yleisiin viemäreihin, vaan se pitää imeyttää ensin maaperään.