Piano soi jälleen Hiidenvuoren päällä Iitissä

Keskiviikkona käynnistyvillä Iitin musiikkijuhlilla jatketaan sata vuotta sitten alkunsa saanutta perinnettä. Laulua ja pianonsoittoa kuullaan Hiidenvuoren huipulla tänäkin kesänä.

Iitin Hiidenvuoren yökonsertti on jo perinne. Arkistokuva. Kuva: YLE / Raine Martikainen

Iitin musiikkijuhlat käynnistyvät keskiviikkona jo 11. kertaa. Miljöön, Iitin Hiidenvuoren metsiköissä, humisee kuitenkin jo satavuotinen historia. Musiikkijuhlilla on nimittäin jatkettu jo vuonna 1914 alkunsa saanutta perinnettä, pianon kantamista Hiidenvuoren päälle.

Perinteen aloitti oopperalaulaja Väinö Sola Hiidenvuoren maisemissa järjestetyissä kesäjuhlissa heinäkuussa 1914.

– Tuolloin Iitissä järjestettiin 3000 hengen kesäjuhlat, joilla muun muassa Väinö Sola ja hänen vaimonsa Elli Sola esiintyivät, kertoo Väinö Solan lapsenlapsenlapsi Sirkku Ahvo-Lehtinen.

Sota keskeytti perinteen

Vielä seuraavanakin vuonna, 1915, järjestettiin kesäjuhlat. Sota kuitenkin keskeytti perinteen pitkäksi aikaa.

Ahvo-Lehtisen suvussa ei kulje selkeää tarinaa pianon kantamisesta Hiidenvuorelle.

– Näin on varmasti kuitenkin tapahtunut, koska Hiidenvuorella on jo tuolloin 100 vuotta sitten laulettu ja säestyksenä on arvatenkin ollut piano, Ahvo-Lehtinen sanoo.

Yhtä korkealle vuorelle ei tosin ole tuohon aikaan tarvinnut pianoa kantaa, puusto kun on 100 vuotta sitten ollut huomattavasti matalampi.

– Siksi alempaakin on pystynyt katselemaan komeita maisemia.

Luonto ja musiikki kulkeneet käsi kädessä

Ennenkaikkea luonnonläheisyys on kuitenkin ollut Hiidenvuoren ympäristössä vuosikymmenten varrella musisoineille tärkeää.

– Näin olen ymmärtänyt myös Väinö Solan muistelmia lukiessani. Mankalan koski oli innokkaalle kalamiehelle se asia, joka hänet Iittiin aikanaan toi, Ahvo-Lehtinen kertoo.

Ahvo-Lehtinen on iloinen siitä, että pianonkantoperinnettä on Iitissä jatkettu.

– Onhan se uskomaton tunnelma, kun solistit keskiyön auringossa laulavat.

Iitin musiikkijuhlat alkavat keskiviikkona ja kestävät yhteensä neljä päivää. Juhlilla esiintyvät tänä vuonna muun muassa basso Matti Salminen ja sopraano Tuuli Takala.