1. yle.fi
  2. Uutiset

18-vuotias hurjapää aikoo valloittaa Alpit ja Tadzikistanin huiput

Tuoreen ylioppilaan suunnitelmissa on valloittaa Alpeilla vuorokauden aikana kahdeksantoista 4000 metrin huippua. Tämän jälkeen matka jatkuu Tadzikistaniin, missä Juho Knuuttila kipuaa kahdelle yli 7000 metriä korkealle vuorelle.

Kotimaan uutiset

Imatralainen 18-vuotias Juho Knuuttila juhlistaa lukiosta valmistumistaan poikkeuksellisella tavalla. Tuore ylioppilas suuntaa loppuviikosta Alpeille, missä aikoo valloittaa vuorokauden aikana kahdeksantoista neljäntuhannen metrin huippua. Mies kiipeää yksin, sillä se on vapaampaa.

– Soolokiipeily on kiipeilyn puhtain muoto. Siinä ei tarvita köysiä tai muitakaan härpäkkeitä, Knuuttila sanoo.

Alpeilla matkaa kertyy vuorokauden aikana noin 52 kilometriä. Nousumetrejä kertyy vuorokauteen 6000 ylöspäin ja saman verran alas. Varusteita tulee mukaan noin 6–7 kiloa, ei sen enempää, sillä kaikki paino minimoidaan.

Soolokiipeily on kiipeilyn puhtain muoto. Siinä ei tarvita köysiä tai muitakaan härpäkkeitä.

Alppireissu on Knuuttilalle kuulemma jo rutiinia. Kokeneelle kiipeilijälle riittää, että pakkaa tarvittavat varusteet ja tutkii kiivettävät reitit. Siksi haasteita hamuava Knuuttila suuntaa kaksi viikkoa Alppireissun jälkeen Tadzikistaniin. Siellä hurjapää aikoo valloittaa kaksi yli 7000 metristä vuorta nuorimpana suomalaisena. Tadzikistanissa Knuuttila kiipeää toverinsa kanssa, ilman oppaita.

Haasteet vaativat miehen itsensä mukaan rautaisen kunnon, hyvät olosuhteet ja hyvää tuuriakin.

Yle-Etelä Karjala seuraa Juho Knuuttilan ennätysjahtia Alpeilla ja Tadzikistanissa. Knuuttilan matkaa voi seurata myös sosiaalisessa mediassa.

@JuhoKnuuttila (siirryt toiseen palveluun)

Facebook (siirryt toiseen palveluun)

Instagram (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi