Vaatimaton sankari otti vastaan hengenpelastusmitalin – pelasti vanhuksen tulipalosta aamulenkillä

Lahtelaisen Tommi Kilpisen marraskuinen aamulenkki sai unohtumattoman käänteen. Kilpinen oli ulkoiluttamassa koiraansa, kun reitin varrella sijainneen omakotitalon kohdalla rauhallinen kävelylenkki muuttui pelastusoperaatioksi.

Kotimaa
Tommi Kilpinen
Tommi Kilpinen

Kävelyreitti oli sama, mitä Kilpinen oli aiemminkin kävellyt, mutta poikkeuksellisesti tuona aamuna hän päätti juoda aamukahvit ennen kuin lähti koiran kanssa lenkille.

– Yleensä laitan kahvit tulemaan, lähden koiran kanssa ulos ja juon kahvit vasta lenkin jälkeen. En tiedä, miksi tällä kertaa toimin toisin, Tommi Kilpinen muistelee.

Kilpisen naapuri oli puolestaan lähtenyt vähän aiemmin lenkille ja hän käveli hieman edempänä havaiten erään omakotitalon portaikolla tulipalon.

– Paloa ei olisi edes havainnut pyörätielle, ellei siinä portailla olisi ollut palavia vuodevaatteita. Itse palo sijaitsi toisella puolella taloa, kertoo Kilpinen.

– Menin pihan pihan puolelle, laitoin koiran kiinni, käskin naapuria soittamaan palokunnan paikalle ja ryhdyin sammuttamaan portailla olleita vuodevaatteita, Kilpinen jatkaa.

Toiminta tuli selkäytimestä

Palo oli tuossa vaiheessa jo varsin vakava. Savua tuli avoimesta ovesta runsaasti, mutta talon asukasta ei näkynyt missään. Kilpisen naapuri kertoi nähneensä talossa asuvan rouvan menneen takaisin sisälle. Tuosta eteenpäin toiminta tuli suoraan selkäytimestä.

– Sisällä näkyvyys oli todella heikkoa ja runsaan savunmuodostuksen vuoksi seisaallaan ei voinut olla. Konttasin sisälle, huutelin ja etsin talon asukasta. Onneksi hän kykeni vielä vähän ääntelemään, että sain selville suuntia, missä hän oli ja löysin hänet lyyhistyneenä erääseen kuistin nurkkaan, muistelee Tommi Kilpinen.

Kaikki tapahtui todella äkkiä, ei siinä oikein ehtinyt ajatella mitään.

Tommi Kilpinen

Kilpinen kantoi rouvan ulos ja tarkasti, että hän hengittää ja että elintoiminnot ovat kunnossa. Tämän jälkeen Kilpinen kävi laittamassa talon ulko-oven kiinni, ettei palo saisi enempää happea.

– Talutin rouvan kauemmas pihasta, jolloin palavasta huoneesta särkyi ikkuna. Palo oli tuossa vaiheessa jo niin pitkällä. Kaikki tapahtui todella äkkiä, ei siinä oikein ehtinyt ajatella mitään, Kilpinen kertoo.

Palokunnan saavuttua paikalle Kilpinen pääsi jatkamaan aamuaan ja meni normaalisti töihin.

– Tottakai ajatukset pyörivät tulipalon ympärillä, mutta pääsin hyvin kiinni normaaliin arkeen. Naapurusto on muistanut ja ystävien kanssa olen puhunut tapahtuneesta, mutta ei mitään sen ihmeempää ole ollut. Muutaman päivän jälkeen tapahtumat pyörivät unissa ja tuolloin tuli asioita mietittyä hieman enemmän, Tommi Kilpinen kertoo.

”Jokainen toimisi samalla tavalla”

Tiistaina 10. kesäkuuta Tommi Kilpinen otti vastaan Hämeenlinnassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin. Tunnelmat ovat luonnollisesti hyvät.

– Onhan tämä hieno osoitus siitä, että jotain on pystynyt tekemään ja auttamaan. Onhan tämä varmasti ainutkertainen tilaisuus elämässä. Mukavin mielin, sanotaan näin, Tommi Kilpinen kertoo.

Pidätkö itseäsi sankarina?

– En ajattele asiaa tuolla tavalla. Jokainen olisi toiminut samalla tavalla, jos tilanne olisi sattunut omalle kohdalle, Kilpinen päättää.

Muut mitalinsaajat ovat Alex Holmström, Petja Lehikoinen, Iida Elfving, Erkki Pulkkinen, Hiski Hämäläinen, Maire Rajatalo, Eerik Setälä ja Hemmo Lehtola. Hengenpelastusmitaleita on myönnetty vuodesta 1920.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus