Lihaskalvomanipulaatio on Suomessa vielä vähän tunnettu – varaudu kipuun

Lihasmanipulaatio on kireiden pisteiden etsimistä ja kovaotteistakin käsittelyä. Vasta hiljalleen Suomessa yleistyvä hoitomuoto on usein kivuliaskin, mutta fysioterapeutti uskoo sen tuovan uuden työkalun esimerkiksi ongelmiin, joille ei löydy selkeää syytä.

Kotimaa
Mies tekee lihaskalvomanipulaatiota eli käsittelee jalassa olevaa lihaskalvoa kyynärpäällään.
Raila Paavola / Yle

Lihaskalvomanipulaatio on Suomessa vielä melko tuore hoitomuoto, sanoo vastikään koulutuksen manipulaatioon hankkinut fysioterapeutti Rasmus Broberg DBC-klinikalta Kokkolasta. Vasta nyt on hänen mukaansa alettu ymmärtää lihaskalvojen vaikutus koko kehoon ja erityisesti lihasten toimintaan. Ajatus kehon kokonaisvaltaisuudesta on korostunut, sanoo Broberg:

– Leikkausarpi jossain päin kehoa voi vaikuttaa aivan toiselle päin kehoa. Se on ehkä ollut yllätys, mutta myös hauska asia huomata.

Lihaskalvomanipulaation idea on Brobergin mukaan samankaltainen kuin trigger- tai akupistehieronnasa:

– Jokaista kehonosaa kohti on tietty määrä pisteitä, joiden kautta voima välittyy eri liikesuunnissa. Niitä hierotaan aika kovaotteisesti.

Lihasmanipulaatiossa ajatellaan nivel kerrallaan:

– Mitkä lihakset liikuttavat polvea tiettyyn suuntaan? Esimerkiksi polven ojennusta varten löytyy yksi piste. Jos on ongelmia ojentaa polvi, löytyy piste sille ongelmalle. Jos vaiva on koukistamisessa, löytyy toinen piste, havainnollistaa Broberg.

Hän pitää lihaskalvomanipulaatiota hyvänä alaraajaongelmissa, olkapäävaivoissa ja myös selkä- ja niska-hartiaongelmissa, joissa tiettyä tarkkaa syytä ei ehkä löydy.

Myös urheilijoiden ylirasitustiloissa lihaskalvomanipulaatio on hänen mukaansa osoittautunut lyhyenkin kokemuksen perusteella hyväksi työkaluksi.

Ensimmäinen kerta on pahin

Ennen käsittelyä asiakkaan kanssa käydään läpi hyvinkin vanhat tapahtumat, jotta selitys vaivalle löytyisi. Sen jälkeen tehdään liiketestejä ongelman paikallistamiseksi. Itse hoito on kireiden pisteiden etsimistä ja niiden käsittelyä kyynärpäällä tai rystysillä.

– Piste on yleensä vähän isompi kuin 2 euron kolikko. Sitä käsitellään kahdesta neljään minuuttia, kunnes tuntuu selvästi, että kireys antaa periksi.

Fysioterapeutti Rasmus Broberg myöntää, että hoito voi olla aika kivuliasta. Useimmille myös jää kosketuskipua ja hellä alue jää. Se kestää 1–3 vuorokautta.

Jos hoito on kohdistunut oikein, ongelmien pitäisi lievittyä nopeasti. Seuraavalla kerralla keho on tottuneempi eikä toisaalta käsittelynkään tarvitse olla niin kova, kun kireys on hellittänyt.

– Jos hoito on onnistunut, 1–2 kerralla pitäisi olla aika kivuton.