Tutkimus: Paastoaminen parantaa vastustuskykyä – "immuunijärjestelmä voi syntyä uudelleen"

Etelä-Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan paastoaminen saa kehon poistamaan immuunipuolustusjärjestelmän vaurioituneita osia ja käynnistää uusien valkosolujen luomisen.

Ulkomaat

Muutaman päivän kestävä jaksoittainen paastoaminen näkyy immuunipuolustusjärjestelmässä, väittää Etelä-Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Tutkijoiden mukaan kahdesta neljään päivään kestänyt, jaksoittain puolen vuoden ajan toistunut ruuasta pidättäytyminen tehosti hiirillä ja ihmisillä tehdyssä tutkimuksessa vastustuskykyä.

Tämä johtuu siitä, että paastoaminen vähentää valkosolujen määrää ja paaston lopettamisen jälkeen kantasolut ryhtyvät tuottamaan niitä lisää. Valkosolut eli leukosyytit ovat tärkeitä puolustuskyvyn kannalta, sillä ne käyvät torjuntataistelua tulehduksia vastaan.

– Kemoterapian tai vanhenemisen pahasti vaurioittama immuunijärjestelmä voi syntyä uudelleen paastojaksojen avulla. Paastotessa ruumis hankkiutuu eroon niistä järjestelmän osista, jotka ovat vaurioituneet tai ikääntyneet, kertoo gerontologian ja biotieteen professori Valter Longo.

– Ravinnonpuutteen vuoksi elimistö yrittää säästää energiaa. Yksi energiansäästötavoista on tarpeettomien ja varsinkin vaurioituneiden immuunisolujen kierrättäminen, Longo jatkaa.

Paasto vähentää tutkijoiden mukaan myös PKA-entsyymejä ja insuliinin kaltaisen kasvutekijän IGF1:n pitoisuutta. IGF1 on yhteydessä ikääntymiseen ja syöpäkasvaimien kasvuun.

– PKA:n väheneminen on tärkeää, jotta uudistuminen käynnistyisi, sanoo professori Valter Longo.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan heidän havainnostaan voi olla apua ihmisille, joiden immuunipuolustusjärjestelmä on syystä tai toisesta heikentynyt. Myös ikääntyneille, joiden vastustuskyky vanhetessa heikkenee, saattaisi tutkijoiden mukaan olla apua paastosta.

Tutkijoiden mukaan 72 tunnin paasto ennen kemoterapian alkua saattaa vähentää hoidon sivuvaikutuksia. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että syöpähoidossa olevien ei pidä ryhtyä omatoimisesti paastoamaan.

Tutkimus on julkaistu Cell Stem Cell (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Etelä-Kalifornian yliopiston tutkimuksen väitteet herättävät tiedeyhteisössä myös epäilyksiä. Immunologian emeritusprofessori Graham Rook sanoo The Daily Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden haastattelussa pitävänsä tuloksia epätodennäköisinä.