Taimen opastaa ahvenen kalanrehuruokintaan

Suomen kansalliskalalle ahvenelle yritetään Paltamossa syöttää kalanrehua. Keinoravinnon nauttimiseen ahventa opastaa laitosruokailuun tottunut taimen. Itä-Suomen yliopiston ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteisenä tavoitteena on selvittää, sukeutuuko villinä luonnon vesissä viihtyvästä ahvenesta viljelykala.

Kotimaa
Ritva Nirkon ja Matti Juntusen ahvenpoika kurkistaa akvaariolasin takaa.
Sanna Kähkönen / Yle

Kalanviljelylaitoksissa kaloille syötetään kuivarehusekoitusta. Hakasuon kalantutkimusasemalla Paltamossa ahvenen toivotaan nyt ottavan oppia taimenesta ja alkavan rehunsyöjäksi. Arvokkaalla ahvenella olisi varmasti kaupallisia markkinoita, arvioi apulaisprofessori Anssi Vainikka Itä-Suomen yliopistosta.

– Moni voisi kritisoida hanketta, että miksi ahventa pitäisi viljellä, kun Suomen järvet ovat täynnä ahventa. Loppujen lopuksi ahventa saadaan aika harvasta järvestä, että sitä riittäisi kauppoihin asti. Varsinkin jos pystymme vähempiarvoisella järvikalalla ruokkimaan, niin sehän olisi varsinaista ekokalaa.

Kaupallista ahvenen kasvatusta on ainakin Hollannissa ja Sveitsissä. Ahvenen viljelyä on Suomessakin kokeiltu, mutta huonoin tuloksin. Kalalaji stressaantuu herkästi.

– Suurin ongelma on siinä, että jos niille suoraan aletaan antaa keinoravintoa, niin ne eivät opi syömään. Ahvenen poikaset joudutaan kasvattamaan luonnon ravintolammikoissa tiettyyn kokoon asti. Kun ne tuodaan laitosolosuhteisiin tulee ongelmia. Juuri tähän kriittiseen vaiheeseen pyrimme puuttumaan taimenen käytöllä.

Taimenet pyrähtelevät, ahvenet uivat rennosti

Keskenään ruokailemaan opettelevan kahden kalalajin käyttäytymisessä on omat piirteensä.

– Ahven on selvästi sosiaalinen kala, joka ui parvissa tasaisen rennosti. Taimenet ovat yksittäin parven seassa. Ne tykkäävät olla paikoillaan ja tekevät äkkipyräyksiä.

Kainuun ELY-keskuksen rahoittama tutkimus päättyy vuodenvaihteessa. Jatkotutkimusta on mahdollisesti luvassa. Apulaisprofessorin suurin toive on, että valtaosa kaloista pysyisi hengissä ja kasvaisi kokoa.