1. yle.fi
  2. Uutiset

Lutikat saivat häädön Domus Arcticasta

Opiskelija-asuntosäätiön asunnosta keväällä löytyneet lutikat on tuhottu viimeiseen ötökkään, Domus Arctica –säätiöstä vakuutetaan. Lutikoita on löytynyt kolmesta eri asunnosta, joissa on tehty tuholaistorjunta. Lutikkahavaintoja on säätiön asunnoissa ollut kahden vuoden sisällä kuusitoista.

Kotimaan uutiset
lutikka
Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Lutikkaesiintymät ovat Rovaniemen Domus Arctica –säätiön taloissa jääneet ilmeisestikin erillisiksi yksittäistapauksiksi, kun niihin on reagoitu nopeasti. Esimerkiksi yhdestä opiskelija-asunnosta löytyneiden lutikoiden vuoksi tutkittiin rakennuksesta kolme kerrosta

– Nämä kolme kerrosta tarkistettiin, eikä yhtään muuta havaintoa löytynyt, Domus Arctica-säätiön toimitusjohtaja Kirsti Saviaro kertoo.

– Asunnossa, jossa lutikoita oli, tehtiin torjunta neljä kertaa. Tällä pyrittiin varmistamaan, että rakenteisiin ei jää näitä eläimiä, eikä niitä tarkistuksessa myöskään löytynyt.

Uudelleen yleistyvä verta himoitseva tihulainen

Domus Arctican tapaus Rovaniemellä ei ole lainkaan harvinainen, sillä lutikka eli seinälude on Suomessa lisääntymässä vuosikymmenien kadon jälkeen. Syyksi arvellaan lisääntynyttä matkailua, leutoja talvia ja yli talven lämpimänä pidettäviä vapaa-ajan asuntoja.

Lutikka on vaikeasti havaittava syöpäläinen, sillä se liikkuu vain öisin. Litteä seinälude pystyy piiloutumaan hyvinkin pieniin rakoihin esimerkiksi sängyssä tai listojen takana.

Yöllä lutikat hyökkäävät verenhimoisina ihmisten kimppuun ja myös kotieläimet kelpaavat niille ravinnonlähteeksi. Ihmisellä puremakohtaan nousee jopa useita päivä kutiava paukama.

Lutikoita voi tulla kotiin vaikkapa ulkomaanmatkoilta laukkujen ja vaatteiden mukana.

Lue seuraavaksi