Parsaherkuttelija himoitsee kotimaista - viljelijöistä huutava pula

Parsa kasvattaa suosiotaan kesäpöydän herkkuna. Kotimaisen parsan kysyntä on ollut huomattavasti tarjontaa suurempi jo vuosia, mutta uusia viljelijöitä ei tahdo löytyä. Myös Ulvilan Kaasmarkussa parsa viedään käsistä.

Kotimaa
Vastapoimittu parsa viljelijän kädessä.
Kati Rantala / Yle

Kotimainen parsa nousee maasta pikavauhtia kauden ollessa parhaimmillaan, mutta samaan tahtiin se myös menee kaupaksi.

Parsa on hyvin työläs viljeltävä, koska se on täysin käsityötä.

maanviljelijä Olli Helkkula

– Mielestäni se on ehdottomasti se maku mikä houkuttelee asiakkaita. Toiset saattavat myös miettiä parsan terveysvaikutuksia, koska se on vanha lääkekasvi. Varmaan siinä lääkevaikutusta vieläkin on, naurahtaa maanviljelijä Olli Helkkula.

Parsabuumi on kestänyt jo vuosikymmenen ja se on saanut paljon tilaa ruokalehtien ja blogien palstoilla. Kasvin valtavasta suosiosta huolimatta parsan viljelijät ovat edelleen kiven alla. Helkkulan tila Ulvilan kaasmarkussa on yksi harvoista länsirannikolla.

– Parsa on hyvin työläs viljeltävä, koska se on täysin käsityötä. Sellaista konetta, mikä sopisi Suomen maaperään ei ole keksitty. Toinen syy on varmaan parsan pitkä kasvuaika. Tänä vuonna istutetusta parsapellosta voi odottaa satoa ehkä vuonna 2016, Helkkula toteaa.

Nuorissa on parsan tulevaisuus

Avuksi parsavajeeseen Helkkula valjastaisi nuoret.

Maatalousoppilaitokset voisivat alkaa markkinoida parsaa nuorille innokkaille

maanviljelijä Olli Helkkula

– Maatalousoppilaitokset voisivat alkaa markkinoida parsaa nuorille innokkaille, maanviljelijä ehdottaa.

Helkkulan tilan ei parsaa tarvitse mainostaa, sillä vakioasiakkaat löytävät perille alkukesällä joka vuosi.

– Alunperin ajattelin, etten halua ketään vieraita pihalleni parsanhakureissulle, mutta nyt on todella mukavaa, kun on tyytyväisiä asiakkaita. Heidän kanssa on mukava rupatella, Olli Helkkula sanoo.