1. yle.fi
  2. Uutiset

Palkitun Maretariumin johtaja: "Toivomme ihmisten oivaltavan vesiluonnon tärkeyden"

Kotkassa sijaitseva akvaariotalo Maretarium sai tiistaina WWF:n myöntämän Panda-palkinnon. 30 000 euron tunnustus tuli vesiluonnon eteen tehdystä työstä.

Kotimaan uutiset
Kaksi sukeltajaa vedessä.
Juha Korhonen / Yle

Kalojen akvaariotalo Maretarium Kotkassa sai ympäristöjärjestö WWF:n Panda-palkinnon. WWF kiittää Maretariumia pitkästä ja hyvästä työstä, jolla on lisätty tietoa suomalaisesta vesiluonnosta ja kotimaisista kaloista.

– Akvaariokierroksemme tarkoituksena on viihdyttää. Samalla toivomme katsojan saavan oivalluksen, että vesiluonto on tärkeää ja että sitä on hyvä suojella, kertoo Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen. Maretariumin perustamisen mottona oli olla kunnianosoitus suomalaiselle vesiluonnolle.

Panda-palkinto on arvoltaan 30 000 euroa. Rahat käytetään näyttelytarjonnan laajentamiseen. Syyskuussa on luvassa katsaus Itäisen Suomenlahden pohjaeläimiin, leviin ja kasvillisuuteen.

Suomenlahden suojelu siintää Maretariumin tavoitteissa

Sari Saukkonen on iloinen, että Panda-palkinto napsahti juuri Suomenlahti-vuonna. Suomenlahti-vuosi 2014 on Suomen, Venäjän ja Viron yhteinen ohjelma, jonka tarkoituksena on muun muassa etsiä keinoja Suomenlahden kestävän käytön turvaamiseksi.

Maretariumissa kerätään sitoumuksia arkipäiväisten suojelutekojen puolesta.

– Vierailijat voivat kirjoittaa nimensä taululle ja perään teon, jonka aikovat tehdä vesistön suojelemiseksi, kertoo Saukkonen.

Suomenlahden suojelemiseksi Saukkonen nimeää heti kysyttäessä liudan tekoja.

Kotkan seudulla asuvien on hyvä muistaa asuvansa herkän vesistön valuma-alueella. Esimerkiksi puutarhojen multaan laitetut lannoitteet rehevöittävät Suomenlahtea lisäten levää.

Mäntysuovalla mattojaan laiturilla peseville Saukkosella on myös vinkki. Vaikka pesuneste hajoaa pitkällä aikavälillä luontoon, on se veteen joutuessaan vaarallinen kaloille.

– Kalojen kidukset liimautuvat mäntysuovasta yhteen aiheuttaen tukehtumisen.

Kotkan akvaariotalo Maretariumissa on nähtävillä 50:tä eri kalalajia ja noin 1500 kalaa. Lisäksi kesällä Maretariumissa voi käydä ihastelemassa erilaisia sisiliskoja, sammakkoja ja rantakäärmeitä.

Lue seuraavaksi