Metsästys kansallispuistoissa kirvoitti kansanedustajien kielet

Uuden Teijon kansallispuiston poikkeusjärjestelyt saavat kannatusta eduskunnassa.

luonto
Teijon luonnonpuisto.
Petra Ristola / Yle

Teijon kansallispuiston perustaminen saa suitsutusta eduskunnassa. Hirvien ja peurojen metsästyksen salliva poikkeus ja siihen liittyvät uudet toimintatavat kirvoittivat kuitenkin vilkkaan keskustelun metsästyksestä suojelualueilla. Ympäristöministeri Ville Niiistö (vihr.) pitää metsästyskieltoja perusteltuina Etelä-Suomen pienissä kansallispuistoissa.

Eduskunta aloitti Teijon kansallispuistolain käsittelyn tiistaina. Metsästyskeskustelun polkaisi käyntiin kansanedustaja Markus Mustajärvi (vr.), joka katsoi, että suojelualueilla metsästyksen pitäisi olla lähtökohtaisesti sallittua ja ainoastaan poikkeustapauksissa kiellettyä.

– Ikävä on, että tätä periaatetta on alettu hilaamaan nyt ihan toisin päin kuin mitä se sitten vielä jokin aika sitten oli.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) totesi, että metsästys on hankala asia lukuun ottamatta pohjoisen isoja luonnonpuistoalueita. Korhonen korosti myös, että kansallispuistot ovat yleisesti kansainvälisesti ottaen metsästyksestä vapaata aluetta.

Anne Kalmarilla (kesk.) oli asiasta aivan vastakkainen näkemys. Hänen mielestään kansainvälisesti katsoen kansallispuistoissa saa usein metsästää. Kalmarin mielestä metsästysoikeudesta on pidettävä jatkossakin huolta mutta toki niin, että se ei vaaranna muita liikkujia ja luontoarvoja.

Teijon menettelytavat seurantaan

Ympäristöministeri Ville Niinistö muistutti, että Etelä-Suomessa metsästys on kielletty pääsääntöisesti kaikissa kansallispuistoissa. Kolovesi on historiallinen poikkeus, Selkämeri on uusi poikkeus merellisenä puistona ja Teijossa tehdään uusi joustava menettely, joka Niinistön mielestä yhdistää hyvin eri intressit.

Niinistö sanoi suhtautuvansa metsästykseen suojelualueilla joustavasti. Kansallispuistoissa virkistyskäyttö ja suojelu ovat kuitenkin tärkeämmässä roolissa, joten jonkinlaiset rajoitukset ovat Etelä-Suomen pienissä kansallispuistoissa perusteltuja.

Teijon kansallispuistossa valtion maille perustettavalla alueella saa erityissäännön perusteella metsästää hirviä ja peuroja lokakuun puolivälistä vuoden loppuun. Metsästykseen pitää saada Metsähallituksen erillislupa. Poikkeusluvista ja metsästysalueista neuvotellaan vuosittain metsästysseurojen kanssa. Niinistön mukaan poikkeuslupien tarve ei vuosittain ole kovin suuri ja tavoitteena on estää hirvieläinten aiheuttamia vahinkoja.

Jari Lepän (kesk.) mielestä Teijon kohdalla tehty poikkeus on askel oikeaan suuntaan ja käytäntöä pitäisi laajentaa. Raimo Piirainen (sd.) toivoi, että metsähallituksen ja metsästysseurojen keskinäinen sopimus syntyisi ja ministeri sitä kiirehtisi, jotta asiasta ei tarvitsi vääntää kättä jälkeenpäin. Timo Heinonen (kok.) puolestaan ehdotti, että uuden toimintavan sujumista Teijossa seurattaisiin muutaman vuoden ajan.

Eduskunnassa on käsiteltävänä parasta aikaa myös Konneveden kansallispuisto, jossa on myös mahdollisuus käyttää poikkeuslupia metsästyksessä. Metsästys suojelualueilla on herkkä aihe. Esimerkiksi Olvassuon kansallispuistohanke kariutui erimielisyyksiin metsästyksen järjestämisestä.