Kansanedustajat kiittelivät kansalaisaloitetta energiatodistuksista - "historiallista"

Kansalaisaloite on johtamassa ensimmäistä kertaa toimenpiteisiin.

politiikka
Kansanedustajat keskustelivat energiatodistuksia koskevasta kansalaisaloitteesta 10. kesäkuuta.
Yle

Eduskunnan puolityhjässä salissa kaikui tiistai-iltana kiitosten tulva, kun joukko kansanedustajia pui kansalaisaloitetta energiatodistuksista.

Omakotiliiton ajamassa kansalaisaloitteessa vaaditaan, että omakotitalojen energiatodistukset perustuisivat pääasiassa mitattuun energiankulutukseen ja pientalojen niin sanotut energiamuotokertoimet poistettaisiin.

Kertoimien on moitittu rankaisevan liikaa sähkölämmitteisten talojen omistajia. Kertoimet pohjautuvat siihen, että eri lämmitysmuotojen päästöt ovat erilaiset.

Aloitteen on allekirjoittanut yli 60 000 ihmistä.

Kiitoksista huolimatta eduskunta kuitenkin hylkäsi aloitteeseen sisältyvän lakiehdotuksen, kuten ympäristövaliokunta ehdotti. Uutta on silti se, että kansalaisaloite voi johtaa toimiin, sillä valiokunta vaatii hallitukselta toimia muun muassa pientalojen energiatodistusten muuttamiseksi helppotajuisemmiksi.

"Lopputulos parannus"

Puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) piti merkittävänä, että valiokunta oli yksimielinen. Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) puolestaan sanoi, että eduskunta tekee historiaa, koska kansalaisaloite on johtamassa toimiin.

Tarkoituksena on myös se, että energiatodistus olisi vanhoille omakotitaloille vapaaehtoinen. Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) on sanonut, että Suomi yrittää saada vanhoja taloja koskevan muutoksen EU-direktiiviin.

Muutama edustaja moitti puheenvuorossaan lakia energiatodistuksista epäonnistumiseksi, koska aihe on jo vuoden kuluttua lain hyväksymisestä uudelleen eduskunnan käsittelyssä.

– Hallituksen läpiajama laki on ajanut tilanteen mahdottomuuteen, mikä synnytti kansalaisliikeen. Lopputulos on parannus, muotoili kansanedustaja Simo Rundgren (kesk.).

"Lähtökohdat oikeat"

Kansanedustajat arvostelivat energiatodistusten kertoimia, koska sähköä voidaan tuottaa monella tavalla, kuten uusiutuvilla energialähteillä.

Useammassa puheenvuorossa kuitenkin muistutettiin, että energiatodistusten vaatimisen lähtökohdat ovat oikeat, koska asumisen ympäristövaikutuksiin ja energiankulutukseen pitää kiinnittää huomiota.

– Kuluttajien on hyvä tietää millaista energiapihiä tai -syöppöä taloa he ovat ostamassa, totesi kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.).

Martti Korhonen sanoi, että asiantuntija-arvio antaa esimerkiksi tietoa millainen remontti taloon kannattaa tehdä.

– Omakotitalo on suuri hankinta, ja energiatodistuksen hinta on vain 150–300 euroa. Tämä on suuri kuluttajansuojakysymys, hän jatkoi.