Tutkimus: Malariaa voidaan kitkeä geenimanipuloimalla hyttysiä

Perimän muuntelun avulla on mahdollista hävittää malariahyttyset laajoiltakin alueilta. Geenimuuntelun vaikutuksia luonnolle ei kuitenkaan tiedetä.

Ulkomaat

Hyttysten geenimanipulaatiosta on tulossa uusi apu taisteluun malariaa vastaan. Tutkijat ovat kehittäneet sukupuolen valintaan kohdistuvan tekniikan, jonka avulla voidaan luoda hyttyssukupolvi, josta 95 prosenttia on uroksia. Hyttyskanta kuolee viimeisen naaraan mukana.

Malaria on loistauti, joka tarttuu hyttysten välityksellä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan malaria tappaa vuosittain yli 600 000 ihmistä. Suuri osa malariaan kuolleista on Saharan eteläpuolisen Afrikan lapsia.

Vaikka geenimanipulointiin perustuva tekniikka on vielä uutta, tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa malariahyttysurosten perimää muuttamalla malaria voitaisiin kitkeä laajoilta alueilta. Menetelmää testataan nyt myös denguekuumetta levittäviin hyttysiin.

Ympäristöaktivistit ovat ilmaisseet huolensa tekniikasta, sillä geenimanipuloinnin vaikutukset luonnon tasapainoon voivat olla arvaamattomat. Kun yksi hyttyslaji eliminoidaan, sen paikan saattaa ottaa jopa vaarallisempi laji, he muistuttavat.

Tutkimus julkaistiin tiedejulkaisussa Nature Communications (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Lähteet: AFP