1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

City-saamelaiset haluavat paikallisten kalastusoikeudet Tenolle

Pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit haluaa, että muualle muuttaneet tenolaiset saamelaiset saavat paikallisten kalastusoikeudet Tenolle. Tällä hetkellä muualle muuttaneet tenolaiset saamelaiset joutuvat ostamaan ulkopaikkakuntalaisen kalastusluvan ja heidän lohenpyyntiä rajoitetaan eri tavalla kuin paikkakunnalla asuvien.

Tenon lohta. Kuva: Yle

Paikkakuntalaisten laaja kalastusoikeus Tenolle on sidottu kotikuntaan. Ulkopaikkakuntalaisten eli matkailijoiden kalastusluvalla rajoitetaan muun muassa soutuaikoja ja uistelussa käytettävää vapojen määrää.

– Muualla asuvien kantatilojen saamelaisilla jälkeläisillä tulee olla samat oikeudet Tenon lohenpyyntiin kuin paikkakunnalla asuvilla kantatilojen jälkeläisillä on. Pelkkä maistraatin kotikuntamerkintä ei saa jaotella saamelaisia kulttuurinsa harjoittamisen mahdollisuuksissa, City-Sámit-yhdistyksen puheenjohtaja Pentti Pieski toteaa kannanotossa.

Yhdistyksen mukaan voimassa oleva Tenojoen kalastusopimuksen tilanne on perustuslain vastainen, koska saamelaisten oikeus ylläpitää omaa kieltään ja kultturiaan ei toteudu muualle muuttaneiden Tenon saamelaisten kantatilojen jälkeläisten kohdalla.

City-Sámit-yhdistyksellä on yli 270 jäsentä.