Uhkauksen saanut pääluottamusmies: "Laivassa käytetään orjatyövoimaa"

Tornion Röyttän sataman uhkaustilanne on riistäynyt koko maata koskevaksi työnseisaukseksi. Lähes 2 000 ahtaajaa on aloittanut keskiviikkona aamukuudelta lakon vastalauseena työnantajan uhkailulle Torniossa.

Kotimaa
Laiva Tornion Röyttän satamassa
Karoliina Haapakoski / Yle

Tornion Röyttän sataman pääluottamusmies Jarmo Pekkarinen sai hänelle henkilökohtaisesti osoitetun uhkauskirjeen venäläiseltä varustamolta lakitoimiston kautta. Sen jälkeen AKT teki päätöksen lakosta.

Pekkarinen ei halua kertoa kirjeen sisältöä yksityiskohtaisesti, mutta kuvailee sanomaa hyvin selkeäksi. Uhkaus on kohdistettu ainoastaan häneen.

– Meillä on ollut lakko yhtä laivaa kohtaan Röyttän satamassa. Se on nyt 12 päivää seisonut satamassa, ja sitten minulle tuli uhkauskirje.

Taustalla epäilty orjatyövoima

Pääluottamusmiehen mukaan laiva oli lakossa, koska venäläisen miehistön sopimusasiat eivät olleet kunnossa. Tornion ahtaajat laittoivat laivan lakkoon, jotta varustamo alkaisi neuvotella oikeanlaisista sopimuksista.

– Meidän ja monen muunkin mielestä siinä laivassa käytetään orjatyövoimaa ja me lähdimme tukemaan sitä, että sinne saataisiin oikeat sopimukset, Pekkarinen perustelee.

Pekkarinen ei vielä osaa sanoa kuinka asiassa edetään vuorokauden työnseisauksen jälkeen.

– Katsotaan. Ollaan nyt tämä päivä pois töistä ja katsotaan sitten huomenna uudelleen.