Tutkimus: Punaisen lihan ahmiminen nuorena voi lisätä naisten rintasyöpäriskiä

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan runsas lihansyönti kasvatti naisten rintasyöpäriskiä 22 prosenttia. Moni muu tutkija kuitenkin suhtautuu uuteen tulokseen skeptisesti.

Ulkomaat
Naudanlihaa kaupan myyntitiskillä.
Länsimaalaisten pitäisi tutkijoiden mukaan hillitä reippaasti punaisen lihan syömistä. Jyrki Lyytikkä / Yle

Runsas punaisen lihan syöminen varhaisaikuisuudessa saattaa olla yhteydessä kohonneeseen rintasyöpäriskiin, selviää Harvardin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan syöpäriskiä voi vähentää korvaamalla lihaa palkokasveilla, pähkinöillä, kalalla ja siipikarjalla. Tulokset on julkaistu British Medical Journalissa.

Tutkimuksessa selvitettiin vajaan 90 000 naisen ruokailutottumuksia kyselyillä vuodesta 1991 alkaen. 20 vuoden aikana 2 830 heistä sairastui rintasyöpään. Naiset jaettiin viiteen ryhmään sen mukaan, paljonko lihaa he söivät nuorina aikuisina. Tutkijat havaitsivat, että eniten lihaa syönyt viidennes sairastui rintasyöpään 22 prosenttia useammin kuin vähiten lihaa syönyt viidennes.

Sanomalehti Guardianin (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat tutkijat eivät varauksetta usko lihansyönnin ja rintasyövän yhteyteen, sillä aiemmissa tutkimuksissa ei ole löydetty merkkejä siitä.

– Saatavilla olevien todisteiden kokonaisuus viittaa siihen, että punaisen lihan kulutuksella on vähän tai ei ollenkaan vaikutusta rintasyöpäriskiin, eikä yksittäisen tutkimuksen tuloksia voi tarkastella muista irrallaan, professori Valerie Beral sanoi BBC:lle.

British Medical Journalissa tuoreen tutkimuksen tekijät kuitenkin kirjoittavat, että aiemmin on selvitetty lähinnä ruokavalion merkitystä keski-iästä eteenpäin.