Tammanmaito on makea lisätienesti hevostilalliselle

Harva suomalainen lienee maistanut makeaa tammanmaitoa. Ehkä jo ensi kesänä voi vilvoitella tammanmaitojäätelön tai jogurttijuoman parissa. Kylämäen tilalla Marttilassa aloitellaan elintarvikkeiden tuotekehitystä.

Kotimaa
Tuisku-Tella varsoineen kirmasi kesälaitumelle Elina Kylämäen koelypsyn jälkeen.
Tuisku-Tella varsoineen kirmasi kesälaitumelle Elina Kylämäen koelypsyn jälkeen.Jouni Koutonen / Yle

Viikko sitten varsonut Tuisku-Tella ei vähän kauraa saatuaan ole moksiskaan, kun Elina Kylämäki tulee samaan pilttuuseen sinisen lypsykannun kanssa. Varsa tosin katsoo hieman hämillään, mitä marttilalaisen hevostilan emäntä tekee hänen maitoapajillaan.

– Nyt vasta kokeillaan, minkä makuista maitoa sieltä tulee, heinäkuussa varsinaisesti aloitetaan lypsyhommat. Tamma ja varsa ovat yhdessä koko kesän, ja myöhemmin kesällä tamma viedään päivittäin pariksi tunniksi erilleen lypsettäväksi. Siten se poikkeaa vasikoiden vieroittamisesta.

Jäätelöä on tehty, ja piimää ja jogurttejakin siitä saa.

Elina Kylämäki

Näin pian varsomisen jälkeen maitoa ei vielä paljon muiden suihin riitäkään kuin varsalle.

– Saksassa kuulemma saavat reilun puoli litraa maitoa kerralla, mutta suomentammat ovat todella hyviä lypsämään, näillä tulee litra että lurahtaa!

Puhtaan valkoinen ja kevyen oloinen tammanmaito on selkeästi makeaa. Jotkut löytävät mausta mantelimaisuutta.

– Tammanmaito on eläinten maidoista kaikkein lähinnä ihmisen maitoa. Se on hyvin sokeripitoista, ja siinä on vähän valkuaista. Monet kuvailevat sitä vähän hyla-maidon makuiseksi, kertoo Kylämäki maistelijoiden reaktioista.

Pitkät perinteet Kirgisiassa

Tammanmaito on varmasti useimmille suomalaisille melko tuntematon juoma.

Kylämäen hevostilan mailla kirmailee yli 80 hevosta.
Kylämäen hevostilan mailla kirmailee yli 80 hevosta.Jouni Koutonen / Yle

– Saksassa se on hyvin yleistä, siellä on sadankin tamman maitotiloja. Itäblokin maissa ja entisen Itä-Saksan alueella on pitkät perinteet tammanmaidon käytöllä.

Eksoottisemmissakin maissa matkanneet ovat voineet päästä tammanmaidon makuun.

– Sitä voi käyttää ihan juomana, esimerkiksi kirgiisit tekevät siitä hieman alkoholipitoista kymyz-juomaa. Se on hapatettua, vähän siiderinmakuista kesäjuomaa. Itsekin sitä olen kerran kokeillut, mutta hätäisellä luonteella varustettuna ihmisenä panin kaiken juuren sekaan enkä maistellut, mihin pyrin. Mielestäni sain siitä vähän siiderin makuista juomaa, mutten tiedä, epäonnistuinko, nauraa Elina Kylämäki.

Lypsämällä kauraturville elantoa

Marttilassa, Varsinais-Suomessa toimivan hevostilan emäntä innostui muutama vuosi sitten selvittelemään tammanmaidon jalostusmahdollisuuksia.

– Jäätelöä on tehty, ja piimää ja jogurttejakin siitä saa. Mutta tammanmaidossa ei ole kaseiinia, eli se ei sakkaannu. Siitä ei saa tehtyä juustoja, ja piimä ja jogurtti on lirua. Mutta nykyäänhän ihmiset ovat tottuneet näihin jogurttijuomiin, niin tammanmaidosta syntyy automaattisesti sellaista!

Ei tässä ketään kuiviin lypsetä!

Elina Kylämäki

Jogurttijuomien tuotekehitys on tarkoitus saada kesän aikana kunnolla vauhtiin, jolloin ensimmäiset myyntierät voisivat valmistua vuoden kuluttua.

Antiseptisestä tammanmaidosta on Kylämäen tilalla valmistettu tähän mennessä kosmetiikkatuotteita, kuten saippuaa ja ihovoiteita.

– Tuhat tuubia on jo markkinoitu voidetta, ja se on hyvin otettu vastaan, kertoo Kylämäki.

Ratsastuskoulua ja matkailualan yritystä pyörittävä Elina Kylämäki nauraa, että tammoilla on tilalla monta virkaa. Varsomisen sekä ratsastuskoululaisten ja tyky-matkailijoiden kuskaamisen oheen lienee siis lisätöitä luvassa.

– Kahdella ammatillaan ne eivät ole vielä ihan kaurojaan tienanneet! Mutta jos tämä näistä kokeiluista laajenee, niin lypsytammat ovat erikseen ja varsomis- ja ratsastustammat erikseen. Että ei tässä ketään kuiviin lypsetä!