1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Kouluverkko kerralla kuntoon Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kantakaupungin kouluverkkoa ryhdytään uusimaan välittömästi. Kiireellisin työ on aloittaa uuden Nummen koulun suunnittelu, sanoo tilaajajohtaja Markku Rimpelä Yle Hämeelle. Ratkaisussa ainoa Rimpelää huolestuttava osuus on se, että lasten ja nuorten lautakunta jätti kantakaupungin lukioverkon ennalleen, eikä yhdistänyt lukioita. Se tulee Rimpelän mukaan Hämeenlinnalle vielä kalliiksi.

Lukio-opetus jatkuu Lyseossa Hämeenlinnan keskustassa Kuva: YLE / Häme

Hämeenlinnan lasten- ja nuorten lautakunnan tekemä muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti äänin 10-0. Luottamushenkilöiden koostama ratkaisu ei täysin noudata koulutoimen johdon ajatuksia, mutta se on silti johdonmukainen ja toteutettavissa. Pienet koulut saivat siis ymmärrystä lasten ja nuorten lautakunnassa, näin  Myllymäen, Ortelan ja Luolajan koulut korjataan ja säilyvät lähikouluina. 

Hämeenlinnan tilaajohtaja Markku Rimpelä on tyytyväinen lasten ja nuorten lautakunnan sorvaamaan kouluverkon uusimisen kokonaisratkaisuun. Ratkaisu mahdollistaa uuden koulun suunnittelun aloittamisen Nummelle Hämeenlinnan  länsiosiin. Nummen yhtenäiskoulu on hankkeena suuri, sen kustannusarvio on noin 26 miljoonaa euroa.

Esiopetus uudistuu

Lasten ja nuorten lautakunnan ratkaisu mahdollistaa myös päivähoidon ja koulutoimen lähentämisen toisiinsa. Myllymäen koulu mm. muunnetaan peruskorjauksen jälkeen ykkös- ja kakkosluokat sisältäväksi päiväkodiksi. Ortelan koulukin  säilyy Myllymäen tapaan ja muuntuu ykkös- ja kakkosluokat sisältäväksi päiväkodiksi. 

– Se ei mennyt esityksen mukaan, mutta nyt tarkastellaan asiaa tästä näkökulmasta, vakuuttaa tilaajohtaja Markku Rimpelä.

Luokioliikelaitokselle  lasten ja nuorten lautakunnan ratkaisu säilyttää kaksi erillistä lukiota lähellä toisinaan tuottaa kuitenkin huolta, arvioi usea liikelaitosta lähellä oleva taho taustakeskusteluissa Yle Hämeen kanssa. Myös Hämeenlinnan tilaajajohtaja Markku Rimpelä on ratkaisusta huolissaan. Ennen pitkää lukioiden opetustarjonta saattaa kärsiä siitä, että lukiot maksavat seinistä ja lattiapinta-aloista.

Kaurilan ja Lyseon lukiot jatkavat erillisinä lukioina

Esitys lautakunnalle oli, että Hämeenlinnassa olisi yhdistetty Kaurialan ja Lyseon lukio yhdeksi Kaurialassa toimivaksi noin tuhannen opiskelijan laitokseksi. Lautakunta halusi kuitenkin säilyttää lyseon lukion ja antaa sille samalla lisää toimitilaa, kun  yläaste muuttaa lyseolta aikanaan pois.

– Pikkuisen minua pelottaa se, että kun tällainen ratkaisu tehtiin, niin tässä asetetaan jopa lyseon koulutoiminta vaakalaudalle. Sieltä lakkautetaan nyt yläkoulutoiminta, eikä lukio tarvitse kaikkea sitä kiinteistömassaa, mikä nyt on  vanhan lyseon korttelissa keskustassa, pohtii tilaajajohtaja Markku Rimpelä.

– Kerroin Lyseon lukion tilanteesta huoleni lautakunnalle, ja olen edelleen hieman harmissani ratkaisusta sanoo Rimpelä.

Päätettävänä on kymmenien miljoonien paketti

Valtio tulee vähentämään ensi vuodesta lähtien lukiokoulutukseen myönnettäviä avustuksia, ja valtio odottaa, että pieniä lukioita yhdistetään suuremmiksi. Tätä Hämeenlinnassa ei kuitenkaan vielä tehty. Kustannusvaikutuksiltaan Hämeenlinnan lasten ja nuorten lautakunnan ratkaisu on hieman halvempi kuin mitä virkamiessuunnittelijat sille tarjosivat.

Seuraavaksi tulevia kouluinvestointeja joutuvat pohtimaan Hämeenlinnassa kaupunginhallitus ja valtuusto. Kyseessä on kymmenien miljoonien koulurakennuspaketti. Uuden Nummen koulun odotetaan olevan käytössä runsaan kolmen vuoden päästä syksystä 2017.

Edit: lisätty tekstiin lähteitä 18.6. klo 11.08