1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Maailman yksinkertaisin kone" pumppaa vettä ilman sähköä – video

Joensuun Enossa on jo vuosikymmeniä pumpannut vesioinas-pumppu taloon lähdevettä ilman sähköä. Vesioinaita oli Suomen maaseudulla yleisesti ainakin sotien jälkeen ja jopa aiemminkin. Tämän sähköttämän vesipumpun idea perustuu veden liike-energiaan.

Vesioinas-pumppu metsässä vanhan pakastimen kuoren sisällä

Olavi Louhelaisen kotitilalla Joensuun Enossa on vesioinas louskuttanut lähdevettä jo ainakin 50 vuotta. Pumppu sijaitsee kauniissa kuusikkometsässä puron varrella, mutta ottaa kuitenkin energiansa läheisestä lähteestä.

Vesioinaantoimintaperiaatteen (siirryt toiseen palveluun)keksijänä pidetään ranskalaista Joseph Michel Montgolfieriä. Yksi sen sovelluksista on Suomessa käytetty vesioinas. Se on Olavi Louhelaisen mukaan yksinkertainen kone, jossa on vain kaksi liikkuvaa osaa.

– Se on maailman yksinkertaisin kone. Se on niin yksinkertainen, että sen toimintaa on vaikeaa kuvata, naurahtaa Louhelainen.

Vesioinas ei ole ikiliikkuja, vaikka maallikosta saattaa niin näyttääkin. Se käyttää vesienergiaa hyvin tuhlaavaisesti.

Vesioinas purskauttaa rytmikkäästi vettä venttiilin kohdalla. Poistoletku on näkymättömissä pumpun takana. Kuva: Pekka Sivukari / Yle

– Vesi tulee pumppuun paineella hieman ylempänä sijaitsevasta lähteestä. Virtaava vesi sulkee sopivassa virtausnopeudessa venttiilin ja siitä syntyvä paine nostaa veden takaiskuventtiilin kautta pumpun säiliöön.

– Pumpun säiliöön syntyy painetta ja vesi jatkaa matkaansa poistoletkua pitkin, kuvailee Olavi.

Runsaasti hukkaenergiaa

Vesioinaan toiminnalle on ominaista se, että siitä purskahtaa vettä joka kerta pumppausvaiheen tietyssä tilanteessa. Samalla kuuluu venttiilille ominainen loksahdusääni.

Vesi tulee pumppuun paineella hieman ylempänä sijaitsevasta lähteestä

Olavi Louhelainen

– Tätä ei kannata asentaa sellaisen veden alle. jossa vesivara voi ehtyä. Meillä on tuossa vähän matkan päässä hyvä lähde, josta vettä riittää, kertoo Louhelainen.

Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Enossa vesioinas pumppaa vettä runsaan 500 metrin päähän ja noin 30 metrin korkeuteen. Sen on aikoinaan turvannut veden saannin mäellä sijaitsevan tilan kahdeksan henkiselle perheelle ja karjalle. Nyt se toimii lähinnä muistona vanhoista ajoista ja pumppaa vettä talon pihalla sijaitsevaan puutarhalammikkoon.

Olavi Louhelaisen mukaan pumppu on ollut melko huoltovapaa. Ainoastaan kerran on yksi osa jouduttu sorvaamaan uudestaan.

Pumpun tehosta liikkuu eri kirjoituksissa suhdeluku 1:20. Eli jos putousta on vaikkapa 2 metriä, niin pumppu voi pumpata vettä 40 metrin korkeuteen.