1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Irlantilaisporukka maalaa kattoja halvalla – poliisille useita ilmoituksia

Vaasassa irlantilainen miesjoukko maalaa halvalla omakotitalojen kattoja. Jo toistakymmentä omakotiasujaa on tarttunut ison irlantilaismiehen pihamaalla tekemään tarjoukseen. Rahat maksetaan käteisenä, koska pankkitiliä porukalta "ei löydy". Ainakin osa kattomaaleista on peräisin maalikaupassa väärin sävytetyistä maalipurkeista. Poliisi ja verottaja kehottavat ihmisiä harkitsemaan kahdesti tällaista harmaan palvelun ostamista.

ilmiöt
Pro Spraytec -niminen firma on jakanut esitteitään eri puolilla Vaasaa.
Yle

Lauantaipäivänä vaasalaisen omakotitalon aidan viereen pysähtyy irlantilainen auto. Iso mies nousee autosta ja tarjoutuu maalaamaan talon katon: edullisesti huippumaaleilla ja viiden vuoden takuulla. Kaikki tämä keskustelu käydään englanniksi. Suomalainen empii hetken, mutta sopimus syntyy siltä seisomalta.

– Hinta oli hyvä ja luvattiin kaikki hienoudet. Pakko oli tarttua kiinni, sanoo gerbyläinen, joka ei halua nimeään julki.

Rahat käteen ja heti

Asukkaan oman arvion mukaan katon maalaus olisi maksanut kotimaisen tekijän kautta lähemmäs 3000 euroa. Irlantilaisille piti maksaa käteisenä 1400 euroa. Gerbyn omakotialueella asukkaat ovat maksaneet näille maalareille 1200–1800 euroa katon maalauksesta. Yksi haastateltava oli tehtyyn työhön tyytyväinen.

– Kattoa pestiin neljä tuntia painepesurilla. Pensselillä maalasivat pienet kohdat ja sitten ruiskulla loput. Jälki oli parempaa kuin odotin, sanoo eräs gerbyläinen.

Toisessa kohteessa maalaus ei sujunut sovitusti. Katto piti maalata mustaksi, mutta siitä tuli harmaa. Maalausta ei korjattu, eikä virhettä korvattu. Päinvastoin tilanne muuttui uhkaavaksi.

– Maksoin pyydetyn summan nopeasti käteen, jotta pääsin heistä, puuskahtaa asukas, joka ei myöskään halua nimeään julki.

Kolmas asukas halusi maksaa irlantilaisille rahat tilille. Siitä ei tullut mitään, koska tilinumeroa ei firmalla ollut. Tosin yksi työntekijöistä olisi antanut oman tilinsä numeron, mutta tässäkin päädyttiin käteismaksuun.

– Se oli pienemmän riesan tie, sanoo mies.

Mikä maali katoille ruiskutettiin?

Irlantilaiset ovat jakaneet Gerbyn asuntoalueelle mainoslappusia, joiden kulmiin on painettu Tikkurila- ja Teknos-nimet. Mainoksessa luvataan, että käytössä ovat huippumaalit. Vaasan Väristä kerrotaan, että irlantilainen miesjoukko on ostanut useita kymmeniä litroja maaleja kaupasta. Maalit ovat erilaisia öljypohjaisia maaleja, jotka on sävytetty väärin ja siksi pantu liikkeessä sivuun.

Maalit myydään halvalla; kymmenen litran pönttö 15 eurolla. Vastaava määrä peltikattomaalia maksaa sävytettynä 90 euroa. Se, mitä maalia gerbyläisten katoille on ruiskutettu, on arvoitus. Joka tapauksessa värisävyt eivät kaikilla katoilla ole olleet kohdallaan.

– Toivottavasti maali pysyy katolla. Viiden vuoden takuu sille luvattiin, aprikoi yksi haastatelluista.

Verottaja sormi pystyssä

Verottajan mukaan ihmisten tulisi tällaisissa tilanteissa ensimmäiseksi varmistaa, kenen kanssa ovat kauppoja hieromassa. Sen jälkeen pitäisi tehdä sopimus työstä, maksuista ja takuista kirjallisesti. Irlantilaiset esiintyvät Pro Spraytec -nimisen yrityksen nimissä, ainakin mainoksessaan.

Yritys pitäisi löytyä verohallinnon ennakkoperintärekisteristä, silloin asiat ovat kunnossa.

johtava veroasiantuntija Sami Varonen

– Yritys pitäisi löytyä verohallinnon ennakkoperintärekisteristä, silloin asiat ovat kunnossa, sanoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen.

Pro Spraytec ei ole rekisteröitynyt. Sitä ei löydy hakusanalla Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Tämä merkitsee, että yritystä ei ole olemassa tai ainakaan se ei ole ilmoittautunut Suomen ennakkoperintärekisteriin. Se ei siksi myöskään maksa veroja, kuten kuuluisi.

– Olisi kyllä asianmukaista tarkistaa, että yritys hoitaa velvollisuutensa, sanoo Sami Varonen.

Tällaista toimintaa ilmaantuu aina silloin tällöin, mutta vähäisemmässä määrin, Varonen vahvistaa. Hänen mukaansa suomalaiset ovat kuuliaisia veronmaksajia. Suomalaiset kantavat huolta omista vastuista ja monesti naapurinkin.

– Näin laaja, harmaa toiminta kuulostaa todella huolestuttavalta, sanoo verotuksen erityisasiantuntija Sami Varonen.

Poliisille useita yhteydenottoja

Pohjanmaan poliisi on saanut useita ilmoituksia epämääräisistä maalareista. Kattonsa maalauttaneet ovat olleet pääosin tyytymättömiä työn laatuun. Yksi rikosilmoitus on tehty, ja siinäkin kyse on huonosta työn laadusta. Talon omistaja ei halua maksaa huonosti tehtyä työtä, ja siitä on riita maalareiden kanssa.

Pohjanmaan poliisista kerrotaan, että tällaisia urakoitsijoita liikkuu ja ilmestyy aina kesän tullen. Poliisi aikoo tarkistaa tämän yrityksen toiminnan ja selvittää, onko yritystä olemassakaan. Poliisi on hämmästynyt ihmisten ajattelemattomasta toiminnasta.

– Ihmiset ottaa ison riskin tällaisissa sopimuksissa. En kyllä ymmärrä, miksi he menevät aina näihin samoihin miinoihin, sanoo vyyhteä selvittävä rikoskomisario Eero Välimäki.

Miksi ihmiset tekevät tällaista?

Jokaisen suomalaisen luulisi jo tunnistavan harmaan tarjouksen pelkästään poikkeuksellisen halvasta hinnasta. Silti kunnolliset kansalaiset ovat sortuneet puolta halvempiin tarjouksiin. Professori Ari Salminen Vaasan yliopistosta sanoo, että sopimuksen tekotilanne on outo ja poikkeuksellinen suomalaiselle.

Se porukka rakentaa tilanteen tällaiseksi. Syntyy nopean päätöksen paine.

professori Ari Salminen, Vaasan yliopisto

– Tilanne luodaan asiakkaalle hankalaksi. Menettelyllä rikotaan normaali, totuttu tapa arvioida kustannuksia, laatua ja hintaa, sanoo professori Ari Salminen.

Normaalisti urakkatarjouksia mietitään hartaasti. Ne halutaan kirjallisina ja harkinta-aikaa on kotona rauhassa viikkoja. Kattomaalauksista on puolestaan sovittu agressiivisen markkinoinnin myötä pihassa, kasvotusten, tässä ja nyt.

– Se porukka rakentaa tilanteen tällaiseksi. Syntyy nopean päätöksen paine. Ne, jotka tarjoukseen tarttuvat, tekevät sen tietysti monista eri syistä, sanoo Ari Salminen.

Halpa hinta tuntui olevan haastateltujen kohdalla keskeisin syy tarttua maalaustarjoukseen. Moni oli toki myös miettinyt katon maalausta jo valmiiksi, ja nämä irlantilaiset tulivat kuin tilauksesta.

– Kyllä se näin jälkeenpäin jäi mietityttämään. En tekisi tätä toiste, tuumii yksi kattonsa maalauttanut gerbyläinen.

Lue seuraavaksi