1. yle.fi
  2. Uutiset

AKT:n puheenjohtaja perustelee ahtaajien työnseisausta ihmisoikeuksien puolustamisella

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo, ettei vuorokauden mielenilmauksella ole käytännössä vaikutusta Suomen talouteen.

Kotimaan uutiset

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ahtaajien työnseisauksen pyrkimyksenä on vaikuttaa siihen, että jokainen osapuoli noudattaa työehtosopimuksia ja pääluottamusmiesjärjestelmää, sanoo liiton puheenjohtaja Marko Piirainen.

Kaikki Suomen satamat seisahtuivat aamulla vuorokaudeksi vastalauseena sille, että venäläisen laivan edustaja on uhkaillut Tornion Röyttän sataman pääluottamusmiestä.

Piiraisen mukaan kyseessä ei ole lakko, vaan laillinen mielenilmaus.

– Venäläisen varustamon edustaja on uhkaillut törkeällä tavalla Tornion sataman akt:laista pääluottamusmiestä. Tälle toiminnalle haluttiin laittaa heti piste, Piirainen kertoo.

Tornion ahtaajat olivat laittaneet satamassa seisovan venäläisaluksen lakkoon, koska venäläisen miehistön sopimusasiat eivät olleet kunnossa.

Hänen mielestään suomalaisyritysten pitäisi huolehtia siitä, että heille materiaalia toimittavien tahojen toimintatavat, kuten työehdot, kestävät tarkastelua. Piirainen korostaa, että jokaisen osapuolen on myös hyväksyttävät ja kunnioitettava luottamusmiesjärjestelmää.

– Emme hyväksy 30-luvun tyyliä, että yritys tai yrityksen edustajat sanelevat ehtoja ja pelottelevat ja uhkailevat luottamusmiehiä, jos eivät saa kantojaan läpi.

Piiraisen mukaan työnseisauksessa on kyse ihmisoikeuksien puolustamisesta.

– Toivon, että tällä on se vaikutus, että jokainen yritys tarkastaa oman toimintansa, että se kestää kansallisen ja kansainvälisen vertailun niin työehdoissa kuin työluottamusmiesten kohtelussa, Piirainen sanoo.

AKT:n liittosihteeri Arto Sorvalin mukaan kiistellyn laivan lasti olisi menossa Outokummun terästehtaalle. Sorvali toteaa, että Outokumpu on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä meriliikenteen sopimuksia myös Itämerellä. Tällä hän viittaa muun muassa oikeudenmukaisiin työehtoihin.

Sorvali ei halua avata pääluottamusmiehen saaman uhkauksen sisältöä.

"Ei käytännössä vaikutusta Suomen talouteen"

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) totesi Ylen aamu-tv:ssä lakon oleva valitettava uutinen. Hän sanoi, ettei yhden päivän lakkoa pidä kuitenkaan dramatisoida.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen lähettää terveisiä omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston (vihr.) suuntaan.

– Kun tavaran vastaanottajana on suomalaisten veronmaksajien osin omistama yritys, niin omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto voisi tarkastella, minkälaiset tahot toimittavat tavaraa ja minkälaisilla ehdoilla.

Lue seuraavaksi