Lumeton talvi esti susien pannoituksen

Susien seuranta vaikeutuu huomattavasti leudon talven jäljiltä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ei onnistunut pannoittamaan yhtäkään sutta menneenä talvena.

Kotimaa
Sudelle asennettava seurantapanta tutkijan kädessä.
Yle

Susien pannoitus on epäonnistunut täysin lumettoman talven vuoksi, kerrotaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Susien pannoituskausi ajoittui tammikuun lopun ja huhtikuun lopun väliselle ajalle, mutta tuona aikana ei sopivia lumikelejä saatu. Susien onnistunut pannoitus vaatii riittävän paksua lumipeitettä, joka kantaa moottorikelkkaa.

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun yhtään sutta ei saatu pannoitettua. Aikaisemmin pannoitettuja, seurannassa olevia susia on tällä hetkellä neljä. Pantojen toiminta lakkaa kuitenkin kesän kuluessa patterien keston loppuessa.

Pannoituksen epäonnistuttua erityisesti koiravahinkojen vähentämiseen tarkoitettua pantaseuranta-verkkopalvelua ei voida avata metsästyskauden alussa.

Lähetinpantatietojen puuttuessa susikannan arvioinnissa korostuvat nyt petoyhdyshenkilöiden kirjaamat susihavainnot ja maastotyö. Ilman pantoja ei saada tietoa myöskään nuorten susien levittäytymisestä, vaelluksista ja asettumisesta uusille alueille.