Väkivallasta kärsiville naisille tarjotaan uudenlaista apua

Perheväkivallasta kärsiville naisille tarjotaan apua nykyään myös internetissä. Nettiin on perustettu suljettuja verkkoryhmiä, joissa naiset voivat keskustella nimettömästi, mutta samalla ammattilaisten ohjauksessa.

Kotimaa
Mies lyö naista.
Perheväkivaltatilanteet saattavat kärjistyä joulun aikaan.Yle

Väkivaltaa kokeneille tai siitä yhä kärsiville naisille viedään palveluja verkkoon. Naisten Linja ja Tukinet hakevat parhaillaan naisia kolmanteen ryhmään, joka käsittelee kipeitä asioita internetissä.

– Tämä palvelu on tarkoitettu erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa asuville naisille, joiden voi olla vaikea hakea apua pienillä paikkakunnilla, sanoo ehkäisevän väkivaltatyön suunnittelija Merja Rankinen Naisten Linjalta.

Pitkien välimatkojen maakunnissa lähimpään turvakotiin voi olla satoja kilometrejä, joten väkivallasta kärsivät naiset ovat eriarvoisessa asemassa asuinpaikkojensa vuoksi.

– Suurimmassa osassa Suomea naisille ei ole tarjolla esimerkiksi vertaistukiryhmän kaltaista keskusteluapua. Pienillä paikkakunnilla ihmiset myös tuntevat toisensa ja avun hakeminen voi jo sen takia olla hankalaa, luonnehtii Rankinen.

Pienillä paikkakunnilla ihmiset myös tuntevat toisensa ja avun hakeminen voi jo sen takia olla hankalaa.

Merja Rankinen

Luottamuksellista keskustelua

Suljettu keskusteluryhmä tarjoaa naisille ympäristön, jossa kipeitä asioita voi puida turvallisesti. Ryhmän ohjaajina toimivat Naisten Linjan vertaistukiryhmänohjaajat, jotka luotsaavat ja valvovat keskustelua.

Rankisen mukaan luottamuksellisen ilmapiirin luominen on tärkeää, joten esimerkiksi omia tietojaan ei tarvitse luovuttaa kenellekään osapuolelle.

– Haluamme tarjota matalan kynnyksen palveluja, jonka verkkoryhmä mahdollistaa, sanoo Rankinen.

Parisuhdeväkivallasta vapaaksi -ryhmä kokoontuu Tukinetissä, joka on netissä toimiva kriisikeskus.