Painetun älyn kaupallistamisella kovat kasvuodotukset

Oulussa etsitään innovaatiokilpailulla painetun älyn uusia tuotteita ja sovellutuksia. Painetun älyn kasvuodotukset ovat suuret, käytännön sovellukset ovat vielä hakusessa.

Kotimaa
Henkilö pitelee aurinkokennoa.
Elektroniikka voi myös näyttää hyvältä. Painettu äly mahdollistaa elektroniikan muokkaamisen halutun näköiseksi. Tämä on täysin toimiva aurinkokenno, joka tuottaa sähköä. Yle

Toista kertaa järjestettävä Midnight Pitch Fest on oululainen kaksipäiväinen rock-henkinen startup-festivaali, jonka yli 2000:n hengen osallistujaryhmä koostuu startupeista, merkittävistä sijoittajista ja puhujista sekä innovaattoreista ja opiskelijoista.

Tapahtumaan uudenlaista lisäsisältöä tuo aivan uusiin ideoihin painetun älyn saralla keskittyvä PrintoCent InnoFest- tapahtuma. Kilpailu etsii uusia tuotteita tai sovellutuksia. Painetun älyn teknologioiden ja sovellutusten toivotaan tuotteistuvan lähivuosina.

Kasvua odotetaan lähivuosina

Joidenkin ennusteiden mukaan painetusta elektroniikasta odotetaan yhtä suurta teollisuutta kuin puolijohdeteollisuus. Oulun seudulla tehtävä tutkimus sekä yhteistyö VTTn, yliopiston, ammattikorkeakoulun ja BusinessOulun kesken luo pohjaa painetulle älylle. Painetun älykkyyden tuotteistaminen kuitenkin VTT:n PrintoCentin johtaja Ilkka Kaiston mukaan odottaa vielä läpimurtoa.

Me olemme painetun älyn teknologiassa tällä hetkellä samassa vaiheessa kuin elektroniikkateollisudessa oltiin 70-luvun lopulla

Ilkka Kaisto

- Me olemme painetun älyn teknologiassa tällä hetkellä samassa vaiheessa kuin elektroniikkateollisudessa oltiin 1970-luvun-80-luvun vaihteessa. Silloin elektroniikasta alettiin tuntemaan komponetit ja opeteltiin rakentamaan luotettavaa elektroniikkaa.

- Kehityshän on ollut hurjaa: emme me silloin vielä tietäneet, että meillä on jokaisella älypuhelin taskussa, PrintoCentin johtaja Kaisto kertoo.

PrintoCent InnoFestin päätarkoituksena on koota tarmokkaat ideanikkarit useilta eri teollisuuden aloilta, joissa painetun älyn ketteryys korostuisi. Nallikarin ranta-alue kerää osallistujat Ouluun 12-13.6.2014.