Twitter on synnyttänyt osaajien eliitin – kikkailu kannattaa

Sosiaalista mediaa syytetään milloin mistäkin, joskus jopa suomen kielen rapauttamisesta. Kielenhuoltaja puhuu mieluummin myös somen hyvistä puolista. Some on esimerkiksi saanut ihmiset kirjoittamaan ja käyttämään kieltä. Jotkut oikein syttyvät liekkeihin saadessaan asetella sanasensa mahdollisimman sattuvasti 140 merkkiin.

Kotimaa
Mies kuvaa puhelimella Twitterin logoa
Andrew Gombert / EPA

Kielenhuoltaja ja kouluttaja Minna Pyhälahti Kotimaisten kielten keskuksesta on pannut merkille, että Twitter on hyville kielenkäyttäjille loistava estradi.

– Siellä kielellisesti taitavat tuntuvat olevan suosittuja seurattavia. Twitterissähän pitää tiivistää, koska merkkejä on vähän. Silloin on hyvä, jos osaa monia synonyymejä.

Älykkyyden ja näppäryyden esittelylle on siis syntynyt uusi paikka.

– Vitsin tai kielileikin voi nyt lohkaista virtuaalisesti, sen sijaan, että hauskuuttaisi sillä kahvihuoneessa.

Lyhyen olemassaolonsa aikana sosiaalinen media on Pyhälahden mukaan ehtinyt jo muuttaa kieltä. Some on tuonut puhutun ja kirjoitetun kielen rinnalle uuden, puhekielen tyyppisen ilmaisutavan. Tosi siinäkin on ongelmansa. Kirjoittajan täytyy nyt ymmärtää, missä ympäristössä hän tekstejään laatii.

Vitsin tai kielileikin voi nyt lohkaista virtuaalisesti, sen sijaan, että hauskuuttaisi sillä kahvihuoneessa.

kielenhuoltaja Minna Pyhälahti

– Yksityishenkilönä kaverin someseinälle kirjoittamiseen tarvitaan aivan toista tyyliä kuin firman puolesta twiittaamiseen. Jos edustaa isoa yhtiötä, on varmempi valinta käyttää yleiskieltä. Esimerkiksi murresanat saattavat sulkea ulkopuolelle osan mahdollisista asiakkaista. Sen sijaan pienen harrastuspiirin kesken voi viljellä harrastetermejä, opastaa Pyhälahti.

Suomi voi hyvin

Kielen käytön ammattilainen ei ole huolissaan suomen kielen asemasta. Suomi on hänen mielestään hyvin taipuisa ja elävä kieli. Suomi ei ole taantunut miksikään "kyökkikieleksi", jota käytetään vain kotona, mutta ei työpaikoilla.

– Suomen taipuisuudesta ovat hyvänä esimerkkinä uudissanat, joita sosiaalisen mediassa nyt käytetään. Englannin kielestä on esimerkiksi sujuvasti johdettu sanat twiitata ja twiitti.

Minna Pyhälahti työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa kouluttajana, tutkijana ja kielenhuoltajana.