1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mannerheimin kotikartanossa kattomaalaukset murenevat niskaan

Louhisaaren kartanolinnan konservointiin osallistuu asiantuntijoita ja parikymmentä eri alojen opiskelijaa. Työt alkavat ensi kesänä, niin sanotusti viimeisellä hetkellä.

Kuva: Andy Ödman / Yle

Louhisaaren kartanolinnassa on aloitettu juhlasalin kattomaalausten dokumentointi ja tutkimus. Marsalkka Mannerheimin synnyin- ja lapsuudenkotina tunnetuksi tulleen Louhisaaren kattomaalaukset ovat päässeet pahasti rapistumaan.

1600-luvun puolivälissä Askaisiin rakennettu linna edustaa Suomessa harvinaista hollantilaista renessanssiarkkitehtuuria. Kolmas kerros on pyhitetty juhlakäyttöön, ja sen katot koristeltu maalauksin. Maalausten kuva-aineisto ja värimaailma ovat poikkeuksellisen runsaita.

– Ne ovat kyllä ihan sananmukaisesti ainutlaatuisia. Siltäkin kannalta, että ne ovat ainoat Suomessa säilyneet esimerkit 1600-luvun maallisista kattokoristeluista, kertoo Suomen kansallismuseon yli-intendentti Jouni Kuurne.

Kuva: Andy Ödman / Yle

Mannerheimin suku joutui myymään Louhisaaren kartanolinnan 1900-luvun alussa. Se onnistuttiin pelastamaan museoksi 1960-luvulla. Kattomaalausten tutkimus aloitettiin aivan viime tipassa.

– Ne ovat huonossa kunnossa, sieltä meinaa tippua maali niskaan. Tällä viikolla ollaan ihan vaan taskulampun kanssa katsottu, mitkä alueet ovat tippumassa, ja millä alueilla on hilseilyä ja tulevaa isompaa vauriota, sanoo Metropolian konservaattoriopiskelija Sanna Kapanen.

Konservointiin osallistuu asiantuntijoiden lisäksi toistakymmentä eri alojen opiskelijaa. Haalistuneiden kohtien konservoiminen on haastavaa, ja apuna käytetään muun muassa valokuvaustutkimusta.

– Aikaisemmin oli infrapunakuva, ja sitä tulkitsemaan tarvittiin joku maestro tai guru. Nykyään kun kuvankäsittelyllä käsitellään, pystytään ihan tavallisellekin ihmiselle näyttämään, että tässä näkyy pohjaluonnos, maalaus tai jokin muu asia, sanoo Metropolian valokuvauksen opettaja Mika Seppälä.

Varsinainen kattomaalausten konservointi voi alkaa aikaisintaan ensi kesänä.