Lohta nousee Perämeren jokiin ennätystahtia

Tornionjoella ja Simojoella lohen nousu on kovassa vauhdissa. Simojoella on lohia noussut jo nelinkertainen määrä viimevuotiseen verrattuna ja Tornionjoellakin puolitoistakertainen määrä. Samalla paukkuvat rikki kaikuluotainlaskennan kaikkien aikojen ennätykset.

Kotimaa
Lohi kalaportaassa
Muun muassa lohien ylisiirrosta Ounasjokeen valitettiin vuonna 2012 maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan.YLE

Simojoella RKTL:n kaikuluotaimen on ohittanut 10.6. jo peräti 719 lohta, kun viime vuonna nousijoita oli samaan aikaan 180. Ajankohdan ennätys on 290 lohta.

Myös Tornionjoella ollaan menossa ennätystahtia.

Kattilakosken kaikuluotaimen ohittaneita lohia on 10.6. mennessä laskettu jo 3549, kun viime vuonna päästiin 2200:een loheen.

Tornionjoen ennätys on bongattu vuonna 2009, tuolloin 10.6. mennessä kaikuluotaimessa oli nähty 3000 lohta.

Tiistai 10.6. oli Tornionjoella poikkeuksellisen vilkas lohennousupäivä, koskaan ennen ei ole näin aikaisin laskettu yli 500:ttä nousulohta. Nyt tiistain saldo oli lähes 550 lohta.

Lohikesää ei voi vielä ennustaa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan kovista nousuluvuista ei kuitenkaan kannata vielä lähteä ennustamaan joille huippuvuotta.

- Nyt ollaan kyllä selvästi edellä aikataulusta, mutta voi olla että lohen nousu on vain aikaisessa ja nousu tasoittuu aikaisempien vuosien määriin, sanoo suunnittelija Ville Vähä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.