Järvitaimen on uhanalainen matkailuvaltti

Keski-Suomen maakuntakala, järvitaimen, on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Kalan suurin ongelma on liikakalastus. Maakunnan kalastusmatkailun pääpisteitä ovat alueen monet koskikalastuskohteet. Koskien arvostetuimman saaliin tehokkaampi suojeleminen vaikuttaisi osaltaan koskikalastuksen matkailumerkitykseen maakunnassa.

luonto
Kuusaankoski Laukaassa.
Heikki Impiö / Yle
Kalastajia koskessa.
Keski-Suomen maakuntakala ei ole hyvässä hapessa.
Kuusaankoski Laukaassa.
Heikki Impiö / Yle

Keski-Suomi tarjoaa Suomen mittakaavassa monipuoliset puitteet erä- ja kalastusmatkailuun, erityisesti koskikalastuskohteissa. Koskistakin pyydetty järvitaimen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi.

Jos järvitaimenen kanta saataisiin kasvamaan ja kestämään omakantaisesti, se olisi hyvä myyntivaltti myös ulkomaillla.

Petri Korhonen, erä- ja kalastusmatkailuyrittäjä

– Viime vuosina on ollut kysyntää koskikalastuskohteille Keski-Suomessa. Palvelut ovat täällä lähellä, kalastajat ja matkailijat ovat tykänneet. Kalaa tulee vielä kohtuullisen hyvin, tuumaa hankasalmelainen erä- ja kalastusmatkailuyrittäjä Petri Korhonen.

Korhonen tietää, että Keski-Suomen maakuntakalan tila on huonoilla kantimilla.

– Jos järvitaimenen kanta saataisiin kasvamaan ja kestämään omakantaisesti, se olisi hyvä myyntivaltti myös ulkomaillla.

Neljän lohikalan alamitat nousivat kuluvan vuoden alussa. Alamitalla tarkoitetaan kalojen alinta sallittua pyyntimittaa. Luonnonvesistä pyydetyn järvitaimenen alamitta on meritaimenen ja järvilohen tavoin 60 senttimetriä napapiirin alapuolelta kalastettuna.

– Kärkkäälän ja Konneveden kalastuskunnissa luonnontaimen vapautetaan aina, oli se 60 senttinen tai ei. On verkkorajoituksia, uistelurajoituksia. Koskilla on aika tiukat kalastussäännökset siltä osin, että saadaan vapautettua tämä luonnonkala vahingoittumattomana.

Suurin ongelma on liikakalastus

Toivotaan, että nuo kosket alkavat pursuamaan taimenta jatkossa.

Petri Korhonen, erä- ja kalastusmatkailuyrittäjä

Järvitaimenen liikakalastus aiheuttaa sen, että kutevien kalojen määrä jää pieneksi.

– Meidän pitäisi suojella järvitaimenta niin, että emokalat pääsisivät edes kerran elämänsä aikana lisääntymään ja tätä kautta järvitaimenen luonnollinen elinkierto palautuisi, sanoo Keski-Suomen Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Matti Sipponen.

Kalatalouspäällikkö kertoo, että kalastusalueet ovat laatineet vesilleen käyttö- ja hoitosuunnitelmat.

– Varmaan olisi mahdollista terävöittää järvitaimenen hoitoa koskevia tavoitteita.

Koskien arvostettu saalis

Petri Korhonen kehuu maakuntakalaa kauniiksi ja pulskaksi taimeneksi, se on ollut kautta aikojen koskissa arvostettu saalis. Järvitaimenen suojeleminen kovalla kädellä voi osiltaan vaikuttaa matkailijoiden kinnostukseen alueella.

– Jokainen kalastaja lähtee koskelle se iso taimen mielessä. Nykykalastajat ovat pääosin valteutuneita ja he kunnioittavat tällaisia projekteja, joten kyllä tässä ollaan hyvillä jäljillä. Kyllä tämän pitäisi olla kaikkien yhteinen tavoite saada taimenkanta paranemaan.

Korhosen mukaan suurin työ tulisi tehdä järvialueilla.

– Esimerkiksi verkkokalastusta voisi siirtää pois taimenen kulkureiteiltä. Siihen varmaan löytyy järkevämpiä ratkaisuja, kunhan kalastuskunnat niistä keskutelevat keskenään.

Yhteistyötä järvitaimenkannan pelastamiseksi tulisi Korhosen mielestä tehdä ammatinharjoittajien, tutkijoiden ja matkailuyrittäjien yhteistyössä. Korhonen toteaa, että pitkästä aikaa töitä kannan eteen tehdään ja konkreettisia tuloksiakin varmasti saadaan.

– Suunta alkaa olla oikea. Nykykoskikalastus, jos sitä ajatellaan vain taimenen puolesta, sen ruokakalan saa kalatiskiltä paljon halvemmalla. Se on ehkä enemmän tällainen elämyksellinen taistelija, mikä meitä siellä koskessa odottaa. Toivotaan, että nuo kosket alkavat pursuamaan taimenta jatkossa.

Keski-Suomen maakuntakalan, järvitaimenen, tilasta kokoontuu tänään keskustelemaan joukko asiantuntijoita. Järvitaimenkannat kasvuun Keski-Suomessa -seminaarissa Laukaassa keskustellaan kalatalouden piirissä toimivien kanssa kalan suojelemisesta ja vastuullisesta kalastustoimialasta.

12:17 lisätty juttuun audio.