Vilajoen öljyvyodon alkuperä on varmistunut

Keväällä Lappeenrannan Ylämaan Vilajoella havaittiin öljypäästö. Nyt vuotokohta on paikallistettu ja öljyvuoto estetty.

öljy

Lappeenrannan Ylämaan Vilajoen öljypäästön vuotokohta on paikallistettu. Lappeenrannan seudun ympäristötoimen mukaan maaperään on tihkunut öljyä paikallisen korjaamon pannuhuoneen lattiarakenteiden läpi. Ympäristötarkastaja pitää mahdollisena, että vuoto olisi jatkunut jopa vuosia. Öljyvuodosta ei kuitenkaan ole aiheutunut merkittävää ympäristöhaittaa.

– Paikalla on ollut aikanaan autojen pesutoimintaa. Osa hiilivedyistä on pesuainehiilivetyjä. Raskaammat hiilivedyt ovat peräisin öljystä, kertoo ympäristötarkastaja Jarmo Karhula.

Maaperää päästiin tutkimaan vasta alkukesästä

Vaikka öljyhavainto tehtiin jo keväällä, päästiin maaperää tutkimaan vasta kesäkuun alussa, kun maa oli sulanut. Maata kaivettiin kalliota myöten. Tutkimuksissa varmistui, että vuoto on peräisin samasta kiinteistöstä, kuin alkuperäinenkin epäily oli. Vuotokohta tosin tarkentui. Keväällä epäiltiin, että vuoto olisi peräisin alueella sijaitsevan korjaamon ja jakeluaseman öljynerotuskaivoista.

Maaperään on vuodon seurauksena päässyt hiilivetyjä, mutta kyse ei ole suurista päästöistä. Ympäristötarkastajan mukaan pilaantunutta maa-ainesta on vaihdettu puhtaaseen ja puhdistustyöt jatkuvat vielä. Enää öljyä ei myöskään pääse maahan.